Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Lena Olin'

Lena Olin

http://entimg.msn.com/i/150/TV/june03/lolin_alias_150.jpg

Lena Olin, skådespelerska (sök IMDb, Projekt Runeberg)

  • Född 22 mars 1956 i Stockholm, Sverige som Lena Maria Jonna Olin
Lena Olin är dotter till skådespelarna Stig Olin och Britta Holmberg och syster till Mats Olin. Hon är sedan år1994 gift med regissören Lasse Hallström och har även medverkat i en av hans filmer; Chocolat. Hon fick sitt internationella genombrott i filmen Varats olidliga lätthet år1987. Här i Sverige har hon gått Scenskolan och varit anställd vid Dramaten under olika omgångar; bl.a gjorde hon en av huvudrollerna i Ingmar Bergmans uppsättning av Shakespeares Kung Lear mot Jarl Kulle i titelrollen år1984, huvudrollen som Indras dotter i Bergmans uppmärksammade iscensättning av Strindbergs Ett drömspel på Stora scenen år1986 och senare även titelrollen i Fröken Julie mot Peter Stormare år1990. Hon har även medverkat i Bergman-filmen Fanny och Alexander samt i Hasseåtages film Picassos äventyr, men är kanske mest känd här på hemmaplan för sin roll i mini-serien Hamilton (efter Jan Guillous böcker).

Är just nu aktuell i spionserien Alias på TV4 där hon år2003 nominerades till en Emmy-statyett (USA:s främsta tv-pris) för sin roll i tv-serien...

Filmografi i urval:

  • Alias (2002-) (TV-serie)
  • Chocolat (2000)
  • The Ninth Gate (1999)
  • Hamilton (1998)
  • Mr. Jones (1993)
  • Enemies: A Love Story (1989)
  • Fanny och Alexander (1982)
  • Picassos äventyr (1978)

Extern länk:

  • http://lenaolin.net/

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 4+3

Intresserad av fler artiklar?

Sölvesborgs slott
Greger Matsson
Knut Magnusson
Bengt Persson Gylta
Magnus Bengtsson
Lars Pettersson
Mordet villig Gustav III
Sveriges första elefant
Säffle kanal

Senaste sökningarna

acetat har fått 1268 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 10:39:48.

Rynkad har fått 1334 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 10:38:20.

grillkorv har fått 1103 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 10:35:07.

falkenberg har fått 1242 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 10:32:39.

85 har fått 1287 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 10:19:40.

VOR har fått 1353 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 10:06:21.

pseudonym har fått 1241 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 09:46:15.

konkurrens har fått 1490 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 09:45:32.

lex specialis har fått 1403 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 09:25:56.

kalvin har fått 1217 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 09:18:53.

mustaschporr har fått 1264 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 09:18:15.

olympiska spel har fått 1560 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-03 09:15:40.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.48 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.