Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Ensilage'

Ensilage

Ensilage är foder som konserverats med hjälp av mjölksyrabildande bakterier (så kallad ensilering).Som råmaterial används, efter förhållandena i lämplig grad förtorkad, grönmassa som hackas och packas i en anaerob miljö. Man gör ibland även ensilage av majs eller spannmål (i både fallen är det hela växten som ensileras).

För att ensileringen ska lyckas bör:

  • Jordinblandning vid slåtter eller förtorkning undvikas.
  • Cellandningen snabbt avbrytas.
  • Materialet packas och täckas väl (för att förhindra syretillträde).
  • En balans mellan faktorer som torrsubstanshalt, pH, halt av enkla sockerarter, temperatur, materialstruktur med mera hållas.

Vid hackningen av grönmassan används ibland vissa tillsatsmedel med pH-sänkande, konserverande eller på andra sätt önskvärda egenskaper. Det klassiska tillsatsmedlet som använts under lång tid (och är KRAV-godkänt) är vanlig myrsyra.

Ensilage är ett mer näringsrikt foder än hö och har i svensk mjölkproduktion nästan helt ersatt det.

Ensilering i tornsilo. Grönmassan blåses upp i ett torn där det packas av en elektrisk fylltömmare som även senare används vid uttagningen. Materialet packas mycket bra i höga torn och höga densiteter kan ofta uppnås. Tornsilos är dyra, men utfodringen kan helt automatiseras.http://www.perstorplantbruk.nu/img/torn.jpg

Ensilering i plansilo. Grönmassan placeras i ett långsmalt fack, ofta av betong, med två till fyra meter höga sidoväggar. Materialet sprids ut och packas med lastmaskin. När inläggningen är klar täcks översidan med plast. Vid uttagningen, som sker med lastmaskin, måste ofta cirka 10% av fodret kasseras p g a dålig kvalité. Systemet är lämpligt för stordrift.

http://www.abetong.se/Images/images_men/Nya_Bilder/N_plan1.JPG

Ensilering i rundbal. En press produceras en bal som innesluts av lufttät sträckfilm. Denna metod kräver små (inga) investeringar i fasta anläggningar, men är desto mer arbetsintensiv vid utfodring.

http://www.trioplast.se/divisons/images/stretch8.jpghttp://www.alt-om-okologi.dk/images/ensilage.jpg

Friskt ensilage ska vara torrt och lukta friskt och syrligt.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 8+7

Intresserad av fler artiklar?

Volym
Indirekt
Ø
Ð
ß
Lasse Sandberg
Långa farbrorn
Klimatzon
Konstruktivism

Senaste sökningarna

Elsa har fått 1537 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-03 02:42:48.

colombia har fått 1448 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-03 02:42:43.

havreflarn har fått 1241 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-03 02:42:42.

oden har fått 1589 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-03 02:41:58.

robinson har fått 1291 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-03 02:37:59.

bujinkan har fått 1239 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-03 02:34:19.

grunge har fått 1909 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-03 02:33:49.

zen har fått 1686 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-03 02:29:23.

statistik har fått 1405 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-03 02:27:40.

Glenning har fått 1382 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-03 02:26:54.

Arne Beurling har fått 1161 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-03 02:26:21.

homo har fått 1541 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-03 02:20:51.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.06 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.