Ensilage
Ensilage är foder som konserverats med hjälp av mjölksyrabildande bakterier (så kallad ensilering).Som råmaterial används, efter förhållandena i lämplig grad förtorkad, grönmassa som hackas och packas i en anaerob miljö. Man gör ibland även ensilage av majs eller spannmål (i både fallen är det hela växten som ensileras).För att ensileringen ska lyckas bör:
- Jordinblandning vid slåtter eller förtorkning undvikas.
- Cellandningen snabbt avbrytas.
- Materialet packas och täckas väl (för att förhindra syretillträde).
- En balans mellan faktorer som torrsubstanshalt, pH, halt av enkla sockerarter, temperatur, materialstruktur med mera hållas.
Vid hackningen av grönmassan används ibland vissa tillsatsmedel med pH-sänkande, konserverande eller på andra sätt önskvärda egenskaper. Det klassiska tillsatsmedlet som använts under lång tid (och är KRAV-godkänt) är vanlig myrsyra.
Ensilage är ett mer näringsrikt foder än hö och har i svensk mjölkproduktion nästan helt ersatt det.
Ensilering i tornsilo. Grönmassan blåses upp i ett torn där det packas av en elektrisk fylltömmare som även senare används vid uttagningen. Materialet packas mycket bra i höga torn och höga densiteter kan ofta uppnås. Tornsilos är dyra, men utfodringen kan helt automatiseras.http://www.perstorplantbruk.nu/img/torn.jpg
Ensilering i plansilo. Grönmassan placeras i ett långsmalt fack, ofta av betong, med två till fyra meter höga sidoväggar. Materialet sprids ut och packas med lastmaskin. När inläggningen är klar täcks översidan med plast. Vid uttagningen, som sker med lastmaskin, måste ofta cirka 10% av fodret kasseras p g a dålig kvalité. Systemet är lämpligt för stordrift.
http://www.abetong.se/Images/images_men/Nya_Bilder/N_plan1.JPG
Ensilering i rundbal. En press produceras en bal som innesluts av lufttät sträckfilm. Denna metod kräver små (inga) investeringar i fasta anläggningar, men är desto mer arbetsintensiv vid utfodring.
http://www.trioplast.se/divisons/images/stretch8.jpghttp://www.alt-om-okologi.dk/images/ensilage.jpg
Friskt ensilage ska vara torrt och lukta friskt och syrligt.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
VolymIndirekt
Ø
Ð
ß
Lasse Sandberg
Långa farbrorn
Klimatzon
Konstruktivism