Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Ensilage'

Ensilage

Ensilage är foder som konserverats med hjälp av mjölksyrabildande bakterier (så kallad ensilering).Som råmaterial används, efter förhållandena i lämplig grad förtorkad, grönmassa som hackas och packas i en anaerob miljö. Man gör ibland även ensilage av majs eller spannmål (i både fallen är det hela växten som ensileras).

För att ensileringen ska lyckas bör:

  • Jordinblandning vid slåtter eller förtorkning undvikas.
  • Cellandningen snabbt avbrytas.
  • Materialet packas och täckas väl (för att förhindra syretillträde).
  • En balans mellan faktorer som torrsubstanshalt, pH, halt av enkla sockerarter, temperatur, materialstruktur med mera hållas.

Vid hackningen av grönmassan används ibland vissa tillsatsmedel med pH-sänkande, konserverande eller på andra sätt önskvärda egenskaper. Det klassiska tillsatsmedlet som använts under lång tid (och är KRAV-godkänt) är vanlig myrsyra.

Ensilage är ett mer näringsrikt foder än hö och har i svensk mjölkproduktion nästan helt ersatt det.

Ensilering i tornsilo. Grönmassan blåses upp i ett torn där det packas av en elektrisk fylltömmare som även senare används vid uttagningen. Materialet packas mycket bra i höga torn och höga densiteter kan ofta uppnås. Tornsilos är dyra, men utfodringen kan helt automatiseras.http://www.perstorplantbruk.nu/img/torn.jpg

Ensilering i plansilo. Grönmassan placeras i ett långsmalt fack, ofta av betong, med två till fyra meter höga sidoväggar. Materialet sprids ut och packas med lastmaskin. När inläggningen är klar täcks översidan med plast. Vid uttagningen, som sker med lastmaskin, måste ofta cirka 10% av fodret kasseras p g a dålig kvalité. Systemet är lämpligt för stordrift.

http://www.abetong.se/Images/images_men/Nya_Bilder/N_plan1.JPG

Ensilering i rundbal. En press produceras en bal som innesluts av lufttät sträckfilm. Denna metod kräver små (inga) investeringar i fasta anläggningar, men är desto mer arbetsintensiv vid utfodring.

http://www.trioplast.se/divisons/images/stretch8.jpghttp://www.alt-om-okologi.dk/images/ensilage.jpg

Friskt ensilage ska vara torrt och lukta friskt och syrligt.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 8+7

Intresserad av fler artiklar?

Volym
Indirekt
Ø
Ð
ß
Lasse Sandberg
Långa farbrorn
Klimatzon
Konstruktivism

Senaste sökningarna

blatte har fått 988 sökningar. Den senaste gjordes 2021-02-25 03:25:21.

giga har fått 1277 sökningar. Den senaste gjordes 2021-02-25 03:23:08.

Douglas Johansson har fått 1057 sökningar. Den senaste gjordes 2021-02-25 03:22:25.

digital har fått 1322 sökningar. Den senaste gjordes 2021-02-25 03:21:47.

kvinnogris har fått 1172 sökningar. Den senaste gjordes 2021-02-25 03:21:01.

paco har fått 1274 sökningar. Den senaste gjordes 2021-02-25 03:20:21.

39 har fått 1434 sökningar. Den senaste gjordes 2021-02-25 03:18:30.

fn har fått 1407 sökningar. Den senaste gjordes 2021-02-25 03:17:23.

Nm har fått 1341 sökningar. Den senaste gjordes 2021-02-25 03:12:10.

smurfa har fått 1130 sökningar. Den senaste gjordes 2021-02-25 03:10:35.

hus har fått 1353 sökningar. Den senaste gjordes 2021-02-25 03:09:26.

ivo har fått 1159 sökningar. Den senaste gjordes 2021-02-25 03:09:17.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.24 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.