Kosher
Kosher (även koscher), av hebreiska kasher, "rätt" eller "riktig", är ett begrepp inom judendomen för ett föremåls lämplighet för rituella syften. Oftast betecknar kosher livsmedel och livsmedelshantering.Enligt judisk sed är fiskar utan fjäll, skaldjur, vissa fåglar och kött från vissa klövdjur (t.ex. fläsk) inte tillåten mat. Ej heller får livsmedel med mjölk och kött blandas, och helst ska dessa livsmedel hanteras med separata uppsättningar köksredskap och serviser.
Djur ska slaktas genom s.k. skäktning (halssnitt) så att blodet tappas av.
Kosherreglerna har förmodligen sitt ursprung i regler för hur man bäst undviker att drabbas av matförgiftning i Mellanösterns varma klimat. Fläskkött och skaldjur blir nämligen lättare skämda än nötkött och fisk, och genom att hantera olika sorters livsmedel åtskilda från varandra förhindrar man att bakterier och andra mikroorganismer sprider sig.
Ibland sägs Kosher mer skämtsamt om saker som är som sig bör. Exempel?
Se även halal.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
ResinSigtrygg Bengtsson Boberg
Zoran Lukic
Kokosboll
Delicato
Stockholms negrer
HomeSite
Teobromin
Svenskt Näringsliv