Falukorv
Innehåll- 1. Falukorvens historia1. Falukorvens historia
Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från Småland i stora karavaner och slaktades vid framkomsten till Falun.Köttet saltades och röktes. Under 1500- 1600-talet lärde de mångkunniga tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra god korv av det rökta oxköttet.
På 1870-talet tog Anders Olsson, Melker Olssons far, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring år1890 till Falukorv, som förmodligen är Sveriges mest populära maträtt.
Melkers är än idag ensamma om att tillverka falukorv där den skall tillverkas - i Falun
Den 1 juli firas Falukorvens dag i Falun. Falukorven är en EU utnämnd Garanterad Traditionell Specialitet (GTS).Fråga: Jag bor i Österrike och det enormt stora utbudet av korv till trots, känner jag ibland längtan till falukorv. Den absolut simplaste, billigaste, (men likagod! så ingen skada skedd) korven här och i Tyskland kallas extrawurst, som är det närmaste jag hittat i smak med falukorv. Den används huvudsakligen i wurstsalat (korvsallad, något jag å andra sidan saknar i Sverige) Kan det vara så att den svenska falukorven helt enkelt egentligen är svensk extrawurst? Eller är falukorv något unikt? D(lägger till tysk extrawurstlänk --Dan Koehl
Ingen aning men jag vet att Falukorv har en kvalitetsmärkning som innebär att den t.ex. måste innehålla minst 40 procent kött. Det är således ingen "simpel" korv i den bemärkelsen utan att man gör sig löjlig över att "hylla" en korv.
Det är det jag menar. Extrawursten innehåller också väldigt litet kött, vet inte om det tom är mindre än hälften, men i alla fall lite i jämförelse med annan korv. Vore kul med forskning kring detta. Föröker f.n. få fram ingridienter på extrawurst, publicerar dem under detta ord. Efterlyser också recept. falukorvens vän, DK
Falukorvens vän låter trevligt. Testa recept på http://www.melkers.se/recept/ . Det finns jättemånga olika sidor med korvrecept sök +falukorv +recept
DK: "Extrawursten innehåller också väldigt litet kött" Fråga: Är 40 % kött verkligen lite lite. Jag menar i Sverige är kött verkligen kött. I resten av Europa har jag förstått att även inälvor, senor och benavskrap definieras som kött!?? Hottis
Se även: Ta även en titt på sajten Falukorvens förlovade land där finns recept på själva korven samt en stor mängd recept där falukorv är huvud ingrediens (fler än 180st!).
och även wap.falukorv.netJag hade för mig att falukorv görs av häst, men det är alltså fel? /Kajiki
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
VäxtriketPepparrot
Halford
Taxeringskalendern
Den helige Ande
Barnflicka
Acceptera
Flata
Singel