Yoghurt
Yoghurt är en mjölkprodukt som syrats med mjölksyrabakterierna Lactobacillus delbruckei och Streptococcus thermophilus och håller vanligen 3 % fetthalt. Likt andra syrade mjölkprodukter är den något tjockflytande.Yoghurt är ett vanligt frukost- eller mellanmål, och äts vanligen med sylt, flingor, eller müsli.
Yoghurten har sitt ursprung i Mindre Asien och Balkan, och introducerades i Sverige i början av 1900-talet. Den mesta yoghurten som säljs i Sverige är smaksatt med frukt eller bär, men den finns även att köpa naturell eller smaksatt med honung. På Balkan är det vanligt att yoghurten är bas i såser, t.ex. tzatziki.
Det finns i dag väldigt många varianter av yoghurt även i en liten livsmedelsaffär; flera tillverkare, många olika smaksättningar och fetthalter från 0,01 % upp till 4,5 %.
Se även:
- filmjölk
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
HagaGöta kanal
Sågverk
Strategi
Krysshult
Kylklamp
Bananfluga
Statschef
Riksdag