Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Winona Ryder'

Winona Ryder

Winona Ryder, skådespelerska (sök IMDb, Projekt Runeberg)

Winona Laura Horowitz föddes den 29 oktober 1971 i Winona, Minnesota och uppkallades efter staden. Winonas föräldrar var med i ett hippie-kollektiv och förflyttade sig en hel del vid tiden för Winonas födelse. Hon har tre syskon (varav en halvbror och en halvsyster från mammas första äktenskap). Familjen levde ett kringflackande liv innan de slog sig ned i Petaluma, Kalifornien i början av 1980-talet. Winona började skolan där och blev teaterintresserad. Vid 12 års ålder började hon vid American Conservatory Theater i San Francisco. Där upptäcktes hon 1985 av en talangscout som ordnade ett filmtest för Desert Bloom, men rollen gick till Annabeth Gish. Chansen att filma kom dock med rollen som Rina i Lucas (1986). I samband med det började hon kalla sig Ryder istället för Horowitz. Efter filmen började hon high school där hon fick mycket höga betyg.

Filmen fick bra kritik och hon fortsatte med i bl.a. Tim Burtons Beetlejuice (1988) och den kritikersågade 1969 (1988) där hon spelade mot Robert Downey Jr..

Sitt genombrott fick hon i Häxor, läxor och dödliga lektioner (1989), en svart ungdomskomedi med Christian Slater och därifrån gick hon till Tim Burtons Edward Scissorhands (1990) med Johnny Depp. Med honom var hon därefter förlovad i tre år.

Samma år medverkade hon även i Kärleksfeber (1990). Filmen fick ett blandat mottagande men Ryder fick en Golden Globe-nominering som gav henne ytterligare uppmärksamhet. Efter att även ha spelat in Roxy (1990) skulle hon medverka i Gudfadern III men blev tvungen att backa ut eftersom hon var utarbetad.

Efter ledighet började hon med Bram Stokers Dracula (1992) som fick hyfsad kritik och Andarnas hus (1993) som fick väldigt dålig kritik. Hennes nästa film, Oskuldens tid (1993) gav henne en Golden Globe för bästa kvinnliga biroll och en oscarnominering för bästa kvinnliga biroll. Även följande år fick hon en oscarnominering, den gången för Unga kvinnor (1994).

Ryder fortsatte med en hög arbetstakt i mindre filmer som Reality Bites (1994), Hur man gör ett amerikanskt lapptäcke (1995), Boys (1996), I väntan på Richard (1996) och Häxjakten (1996). I storfilmen Alien: återkomsten (1997) spelade hon robot. Efter det har följt Girl, Interrupted (1998), Höst i New York (2000), Lost Souls (2000) och Mr. Deeds (2002).

Efter brytningen med Johnny Depp umgicks hon med David Pirner, sångare i Soul Asylum från 1993-1996 och därefter med Matt Damon från 1998 till 2000. Julen 2001 arresterades hon för snatteri och har åtalats för stöld, inbrott och skadegörelse.

Filmografi i urval:

  • S1m0ne (2002)
  • Mr. Deeds (2002)
  • Autumn in New York (2000)
  • Girl, Interrupted (1999)
  • Celebrity (1998)
  • Alien: Resurrection (1997)
  • The Age of Innocence (1993)
  • Dracula (1992)
  • Edward Scissorhands (1990)
  • Häxor, läxor och dödliga lektioner (1989)
  • Beetlejuice (1988)

Aktuellt:

  • 18 dec 2002,
  • 7 dec 2002,
  • 5 dec 2002,

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 2+8

Intresserad av fler artiklar?

Synkronicitet
Kakofoni
Stan Getz
Rat Pack
Brasiliens fotbollslandslag
Emotion Engine
Borg
Stora Lindholmen
Heinrich Müller

Senaste sökningarna

queen har fått 1159 sökningar. Den senaste gjordes 2022-08-10 13:31:22.

Arne har fått 1342 sökningar. Den senaste gjordes 2022-08-10 13:28:38.

jord har fått 1390 sökningar. Den senaste gjordes 2022-08-10 13:27:31.

affekt har fått 1373 sökningar. Den senaste gjordes 2022-08-10 13:24:28.

stadsprivilegier har fått 1144 sökningar. Den senaste gjordes 2022-08-10 13:22:37.

vd har fått 1967 sökningar. Den senaste gjordes 2022-08-10 13:22:24.

silver har fått 1507 sökningar. Den senaste gjordes 2022-08-10 13:21:55.

silverfisk har fått 1440 sökningar. Den senaste gjordes 2022-08-10 13:21:50.

cdr har fått 1270 sökningar. Den senaste gjordes 2022-08-10 13:17:52.

gäv har fått 1158 sökningar. Den senaste gjordes 2022-08-10 13:15:33.

error har fått 1375 sökningar. Den senaste gjordes 2022-08-10 13:12:34.

orvar har fått 1212 sökningar. Den senaste gjordes 2022-08-10 13:03:52.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.51 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.