Warez
Warezär piratkopior av datorprogram som har passerat en releasegrupp. Ordet är en förvanskning av wares, som betyder varor, alltså programvaror. Kan även stavas wääsch.Distribution och hantering av warez är olagligt och därmed straffbart enligt svensk lag. Inte desto mindre har fenomenet blivit mycket utbrett -- av naturliga skäl särskilt bland datorkunniga användare med snabb uppkoppling.
Den politiska debatten om upphovsrätt och piratkopiering har till stor del lyst med sin frånvaro i media, trots att svensken piratkopierar som aldrig förr och att lagstiftningen på området radikalt förändrades vid årskiftet 2003 / 2004, till mediaindustrins fördel. Piratbyrån, som seriöst ifågasätter upphovsrätten och vill legalisera piratkopiering, har, hittintills utan någon större framgång, försökt blåsa liv i denna debatt.
Warez sprids av s k releasegrupper som släpper sin release på någon av sina affiliate siter. Därifrån sprider couriers releasen till andra siter via FXP. Programmen når så småningom publika program som p2p-klienter. Inom scenen så räknas de flesta sortens kopior som warez, även kallat wärsch av svenska sceners, allt från GameBoy-spel till de senaste filmerna.
De flesta releasegrupper hävdar även det att man skall köpa programvaran, om man finner den lämplig till det man förväntar sig. Det är oftast så att man har roligare med ett originalspel, eller ett originalprogram med förpackning...
Stora program och spel släpps nästan alltid som ISOs, vilket är en nästan identisk kopia av utgåvan (med borttaget kopieringskydd och bifogad crack) som är redo att brännas. Efter att ett spel släpps som ISO tar det inte många timmar innan en s k rippad version av spelet kommer ut, där t ex filmer och musik har skalats bort. Detta är för att även de med långsamma uppkopplingar och de som inte vill ladda ner hela ISOs också ska få del av kakan. Mindre program släpps oftast i en kategori kallad 0day, och där släpps de med keygenerator eller crack.
Det smidigaste sättet att hämta hem warez på om du inte är insatt i scenen är att ha ett leech-konto (hämta-så-mycket-du-vill-konto) på en privat FTP-server med internetförbindelse vars bandbredd motsvarar användarnas krav. Saknar man kontakter så är andra populära möjligheter är att använda fildelningsprogram av peer-to-peer-typ, t ex Kazaa, Direct Connect, Hotline eller WinMX mop.
En vanlig missuppfattning är att fri programvara inte kan vara föremål för piratkopiering, eftersom tillverkaren gett generell tillåtelse för envar att kopiera och sprida den, men så är inte fallet utan man måste även då följa licenserna när man kopierar. Ett exempel är den kända GNU General Public License (GPL) som kräver att man inkluderar eller på något annat tillvägagångssätt tillhandahåller källkoden till den modifierade versionen man vill distribuera, även licensen i sig måste inkluderas tillsammans med varje kopia.
Länkar till några populära sidor:
- - BitTorrent-länksida
- - Edonkey-länksida
- - Edonkey-sökmotor
Se även:
- Upphovsrätt
- Svenska antipiratbyrån
- Piratbyrån
- Piratkopiering
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
BabordLäns
Segling
Redaktion
Webbring
Samlare
Nationalbibliotek
Region Skåne
Samhälle