Vitlökssås
Vitlökssås är en populär sås som finns i många varianter. Gemensamt för dem alla är dock vitlöken. Såsen ska smaka ordentligt av vitlök. Serveras oftast till kebab och dennas alla underrätter. Denna sås ska dock inte förväxlas med tzatziki vilket är en helt annan sås. En annan snarlik sås är Aioli, vilken jag även tror ligger som grund för denna sås som vi nu benämner som vitlökssås.Tolkning av vitlökssås: (OBS, kanske inte alls smakar som den på din lokala pizzeria)
- Blanda lika delar majonnäs och gräddfil
- Pressa i lite citronsaft
- Pressa i ordentligt med vitlök, typ 1-2 klyftor till 1dl sås
- Smaka av med salt
- Vill man konstra till det kan man blanda i hackad persilja
Hade varit roligt om man hade kunnat få in lite olika recept på denna sås, kanske någon som har jobbat i kebab svängen och vet hur man brukar göra denna sås på kebabställen, pizzerior. Jag misstänker att de flesta ställen inte använder sig av majonnäs utan istället enbart gräddfil eller kanske filmjölk. Creme Fraiche är ett alternativ attbasera såsen på, pizzerior använder nog inte det dock då det är dyrare än de övriga.
Annat recept på vitlökssås:
- 3/4 Creme Fraiche (Använd den lättare varianten för en fettsnålare sås)
- 1/4 majonnäs
- Pressad vitlök, alt vitlökspulver (mängd efter smak)
- Eventuellt lite Italiensk salladskrydda
En färdig vitlökssås annars som kan rekomenderas är Hela vitlökssås, som finns i de flesta butiker.
Se även Kebabsås
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
GrundredningToppredning
Pastaredning
Prematur
Ärta
Psykopati
SOP
Jordnötssmör
Artnamn