Vinsyra
Vinsyra finns i många frukter, både fritt och i form av vinsyrade salter (tartrater) av kalium och lacium, särskilt rikligt i form av vinsten i vindruvor. Det framställs också ur vinsten som bildas som bottensats i vin och är biprodukt vid vinframställning. Olika framställningssätt ger olika typer:- d-vinsyra: Naturlig eller syntetisk.
- l-vinsyra. Naturlig form.
- dl-vinsyra. Syntetiskt framställd genom en blandning av d- och l-formerna
Det är färglösa till genomskinliga kristaller eller skorpor, kristallinisk massa eller vitt kristalliniskt pulver. Utan lukt, med starkt sur smak. Vid upphettning avges kolsyra och det luktar karamell. Smältpunkten ligger vid 170°. Formerna skiljs åt efter deras optiska aktivitet: d- och l-formerna är optiskt aktiva, dl-formen optiskt inaktiv.Vinsyra upptäcktes för första gången år1769 av den svenske kemisten Scheele.
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
UrinsyraVerdens Gang
Niva
Nya Zealand
Felparkeringsavgift
AZLK
Aktivitetsdiagram
Användningsfall
Sekvensdiagram