Veteöl
Veteöl - öl som tillverkats med en stor andel vete förutom den vanliga kornmalten har en törstsläckande syrlighet man inte kan hitta i andra ölsorter. I Europa är veteöl av tradition överjästa och lagras bara en kort tid.Framställningen av veteöl är inte helt okomplicerad på grund av att vetet inte har några agnar fastnar det lätt i mäskkaret medan kornet har agnar som bildar ett naturligt filter. Därför ser man sällan öl som är gjort enbart på vete. Det normala är istället att man blandar vetet med en del korn
Den absolut mest spridda typen av veteöl är den som är typisk för södra Tyskland men som numera allt oftare imiteras på andra håll i världen. Ibland kallas de Weizenbier (veteöl) och ibland för Weisse (vit), dessa öl innehåller minst 50% vete och har en arom och smak som påminner om kryddnejlika tack vare de speciella jästsorterna som används. Denna arom är särskilt tydlig i bayerskt veteöl som efterjäser på flaska.Här diskuterar vi artikeln
Artikeln skriven 2009-01-15 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
BolticGötaBandyhistoria
Krasnogorsk
Jonas Holgersson
Viacheslav Arkhipkin
Konstantin Zaletaev
Valeri Grachev
Tomas Nordahl
Licens