Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Vägguttag'

Vägguttag

Innehåll- 1. Vanliga vägguttag i Sverige - 1.1 Vägguttag för hushållsel - 1.2 Vägguttag för trefasström - 2. Vägguttag i andra länder - 2.1 "Svenska" uttag" - 2.2 "Danska" uttag - 2.3 "Italienska" uttag - 2.4 "Schweiziska" uttag - 2.5 "Franska" uttag - 2.6 "Amerikanska" uttag - 2.7 "Brittiska" uttag - 2.8 "Australienska" uttag - 2.9 "Israeliska" uttag - 3. Länkar

Vägguttag är ett väggmonterat kontaktdon som tillhandahåller elektrisk kraft. En elektrisk apparat kan anslutas till ett vägguttag med hjälp av en stickpropp. Linknande anordningar som syftar till att motta elektrisk kraft kan kallas elintag. Exempel på detta är landströmsintag på fritidsbåtar och apparatintag på elektriska apparater.

1. Vanliga vägguttag i Sverige

1.1 Vägguttag för hushållsel

De väggutag som är vanligast i våra hem levererar 230 V spänning med frekvensen 50 Hz. Den ojordade varianten har två hål ordnade horisontellt med 19 mm centrumavstånd för runda stift med4,8 mm maximal diameter. Hålen är centrerade i en rund försänkning, 38 mm i diameter.

Den jordade varianten skiljer sig från den ojordade genom att det finns en jordfläns i försänkningens över- och nederkant. Dessutom finns styrklackar som hindrar en klass 0-stickpropp från insättning. Försänkningen är något djupare i ett jordat vägguttag. Nybyggda bostäder har endast jordade vägguttag, eftersom lagen kräver att nyinstallerade vägguttag ska vara jordade. Det är dock fortfarande tillåtet att byta ut äldre ojordade vägguttag mot nya ojordade uttag.

Ett vanligt problem med flera olika väggutagsformat, inklusive det svenska, är att formatet inte styr hur nolla och fas orienteras i förhållande till ansluten utrustning. En mycket stor andel av de på marknaden förkommande elförbrukande produkternas funktions styrs med en enkel strömbrytare, en strömbrytare som bara bryter en av de två inkommande ledningarna. Detta innebär att beroende på stickproppens orientering i vägguttaget så är det vanligen 50% chans att huvuddelen av apparatens strömförande delar är strömförade även om apparaten är i avslaget tillstånd. Detta innebär en helt onödig elsäkerhetsrisk, och är mycket sannolikt något som skulle reglerats om vägguttagsformatet skulle gjorts om idag.

1.2 Vägguttag för trefasström

Det finns en europastandard som slagit väl igenom för trefasanslutningar av maskiner med högt effektuttag (t. ex. snickerimaskiner, vedklyvar, pumpar m.m.). Uttagen (och stickpropparna) är av rödfärgad plast och har fem runda receptorer (hål för stift). De fem ledarna är de tre faserna, returledning (nolla) samt jord. Såväl uttagen som stickpropparna har skyddslock och är i slagtåligt utförande för hög elsäkerhet.

För hushållsspisar som ansluts till trefasspänning brukar en trefasvariant av den vanliga hushållsstickproppen användas. Den säljs ofta under namnet spisuttag. Den har fyra runda receptorer (för faserna och nollan) och i mitten en jordad receptor för flatstiftsanslutning.

2. Vägguttag i andra länder

2.1 "Svenska" uttag"

Dessa uttag är beskrivna ovan och återfinns i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Polen, Spanien, Portugal, Nederländerna, Balkan, Rumänien, m. fl. Den s.k. euro-stickproppen passar i dessa uttag.

2.2 "Danska" uttag

De ojordade danska vägguttagen är likadana som våra ojordade uttag, förutom att de saknar försänkning. De jordade danska uttagen har ett hål för ett halvrunt jordat stift 13 mm under de två vanliga hålen ungefär som en glad mun till de två ögonen."Danska" uttag finns i Danmark, Grönland, Färöarna, m.fl. Den s.k. euro-stickproppen passar i dessa uttag.

2.3 "Italienska" uttag

Ojordade italienska uttag är lika de ojordade danska (och ojordade svenska minus försänkningen). Den jordade varianten har ett hål för ett runt jordstift mellan de två andra hålen. "Italienska" uttag finns i Italien, Syrien, Tunisien, m.fl. Den s.k. euro-stickproppen passar i dessa uttag.

2.4 "Schweiziska" uttag

Dessa har en tillplattad diamatform på försänkningen och har därigenom bidragit till euro-stickproppens lite annorlunda utformning. Uttaget har ett hål för ett runt jordstift mellan de två andra hålen något förskjutet uppåt/nedåt (vilket?) från centrum. "Schweiziska" uttag finns i Schweiz, m.fl.? Den s.k. euro-stickproppen passar i dessa uttag.

2.5 "Franska" uttag

Ojordade franska uttag är identiska med ojordade svenska. Jordade uttag har ett runt jordstift, horisontellt centrerat, men 10 mm ovan det vertikala centrumet. De flesta nyare jordade stickproppar som säljs på denna marknad passar även de "svenska" uttagen. Din dators stickpropp har med stor sannolikhet ett hål för franska jordstift. Även euro-stickproppen passar i dessa uttag. "Franska" uttag finns i Frankrike, Belgien, Grekland, Tjeckien, Slovakien, m.fl.

2.6 "Amerikanska" uttag

Den ojordade varianten har receptorer för två flatstift (dimensioner?). Stiften är horisontellt orienterade till varandra, men är i sig vertikalt vända. Den jordade varianten har en receptor för halvrunt stift nedanför de andra receptorerna (som en glad mun). Den s.k. euro-stickproppen är inte kompatibel med dessa uttag som återfinns i Nordamerika, Japan, m. fl.

2.7 "Brittiska" uttag

Brittiska vägguttag är inte kompatibla med den s.k. euro-stickproppen och återfinns i Storbritanien, Irland, Cypern, m.fl.

Storbritanien bytte totalt utformning på sina vägguttag på 60-talet. Den gamla varienten lever kvar i vissa f. d. brittiska kolonier, bland annat Sydafrika.

2.8 "Australienska" uttag

2.9 "Israeliska" uttag

3. Länkar

http://www.kropla.com har en omfattande guide till vilka stickproppar och uttag som passar var.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 7+10

Intresserad av fler artiklar?

Modularkontakt
Jack Kerouac
Leda
Kevin Spacey
Reptilia
Snok
Hasselsnok
Skogsödla
Kopparödla

Senaste sökningarna

Katarina har fått 1264 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-27 09:30:44.

oxdjur har fått 1223 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-27 09:29:25.

jungfruben har fått 1577 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-27 09:16:37.

leverpastej har fått 1469 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-27 09:04:37.

världens största länder har fått 817 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-27 08:56:23.

sickla har fått 1324 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-27 07:56:28.

wettex har fått 1191 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-27 07:52:08.

rås har fått 1245 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-27 07:49:10.

brion har fått 1119 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-27 07:29:50.

error har fått 1383 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-27 07:28:09.

kim anderzon har fått 1142 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-27 06:43:57.

instickskort har fått 1310 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-27 06:40:52.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.40 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.