Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Utedass'

Utedass

Termen dass kommer från det tyska ordet för "huset": das Haus. Dass (tyska; das Plumpsklo) är egentligen bara förändelsen till bestämd form, och ursprungar förmodligen i en motvilja att säga den för olika epoker mer koncisa och bättre beskrivande termen (se synonymer) högt utanför familjesammanhang.

Utedass anger att lokalen ifråga befinner sig utomhus, och förmodligen är ouppvärmd, ett tillägg som man förr inte behövde göra eftersom dasset som regel låg utomhus.

http://www.valasenkanot.se/bilder/jpg/dass.jpg

Trevliga accessoarer på ett utedass är annars toapapper (vilket är trevligt; av någon anledning brukar det aldrig finnas när man går på dass), tvättmöjligheter (såsom t.ex små savetter eller varför inte en kanna med vatten + ett litet handfat och lite tvål), tidningar (gärna serietidningar), samt ett dasslock (som då kan läggas över hålet mellan varven och förhindra den värsta lukten). Det är också trevligt med en hasp på insidan... Vanligtvis saknas dock de flesta av dessa saker - om inte så har man haft en väldig tur och kommit till en mycket omsorgsfull dassägare (sådana dassägare bör man därför skänka ett berömmande ord, ethy de är sällsynta). Dessa dassägare brukar också ha ett fint, rödmålat trähjärta på sin dassdörr.

Ett annat bra tillbehör på utedasset, är en burk med kalk och en skopa i burken. Då kan man lite då och då ta lite kalk och dutta på över innehållet. Det dämpar lukten och håller de flesta flugorna borta. För detta ändamål kan även torv användas.

Jag har själv stora erfarenheter av det helt underhållsfria sommarstugedasset. Och hur kan då en sådan anordning vara helt underhållsfri? Jo, när man kommer på våren så har nivån sjunkit rejält under den 9 mån långa vintersäsongen. Sedan så växer nivån under sommaren, av naturliga orsaker. Det enda som behövs är dasspapper och en burk kalk. På hösten är nivån hög, och när man kommer på våren så har nivån sjunkit en halv meter, lagom att fylla upp under sommaren. Detta dass är ett eldorado för brännässlesoppaälskarna, det finns ett helt hav av brännässlor bakom detta dass.

Förr kunde utedassen på en stor gård vara gjorda för att fler personer samtidigt kunde utföra sina behov, i Tyskland finns t.ex exempel på ringformiga, både av typen där folk blickar från centrum, som mot. Utedass förr kunde med andra ord också utgöra en möteslokal som erbjöd andra och mer liberala ordningsregler för samtal, något som gått förlorat. Ofta bemödande man sig också med att utsmycka dassen för att göra dem lite hemtrevligare, t.ex med gardiner i de små fönstren och med bonader, bilder, affischer på väggen - särskilt i folkhemssverige där man även gärna hängde upp kungatavlor på sina dass.

Ett sevärt "lyxdass" finns att skåda i en mindre paviljongliknande byggnad invid herrgården i Rottneros slottspark, Värmland.

Utedassen har även traditionellt använts som platser för utbyten av hemligheter och hemliga möten, vilket gav dem - och sedermera toaletterna - synonymen "hemlighus".

På Rättviks museum finns modeller från medeltida gårdar där utedasset låg i direkt anslutning till svinstian(fortfarande vanligt i t.ex. Indien och andra asiatiska länder), vilket delvis löste foderfrågan för grisarna, men också gav upphov till inälvsparasiter, t.ex. Binnikemask och Trikiner när man senare åt upp grisarna.

I USA, särskilt södra delarna, kunde ett besök på ett utedass vara ganska riskfyllt, eftersom flugorna lockade till sig den mycket giftiga spindelarten den svarta änkan. Intet ont anande kunde man bli stungen i sina ädlare delar av denna spindel, och det mycket smärtfulla bettet är ofta dödligt för människan.

Synonymer:

  • Avträde (Medeltida)
  • Bekvämlighetsinrättning finare omskrivning
  • skithus (Vulgärsvenska)
  • Huset ytterligare en omskrivning.
  • Hemlighus

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-15 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 3+9

Intresserad av fler artiklar?

Intergovernmental Panel on Climate Change
Adi Dassler
Fråga
Minsann
Näbb
Näbbkänga
Polio
Sten Andersson
Moa Martinson

Senaste sökningarna

civilisation har fått 1331 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 01:01:54.

erika höghede har fått 849 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 00:56:44.

flänsost har fått 1147 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 00:55:58.

per se har fått 981 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 00:54:18.

kompott har fått 1034 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 00:53:31.

zlatan har fått 1175 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 00:52:49.

frihetsgrad har fått 990 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 00:52:08.

anod har fått 1121 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 00:50:33.

kunskap har fått 1132 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 00:49:45.

auer har fått 1094 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 00:47:58.

potatis har fått 1337 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 00:44:51.

dryck har fått 1184 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 00:42:36.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.22 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.