Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Uri Geller'

Uri Geller

http://www.uri-geller.com/pics/uri4i.jpg

Uri Geller, magiker

Israel som påstår sig ha paranormala krafter och telepatisk förmåga.

  • Född 20 december 1946 Tel Aviv, Israel

Han upptäckte, enligt honom själv, redan som barn att han hade krafter som gjorde att han exempelvis kunde flytta visarna på en klocka med endast tankekraft, och att han hade telepatisk förmåga. Han upptäcktes av den amerikanska läkaren och parapsykologen Andrija Puharich år1971, som tog med Geller till USA i tron att han kunde åstadkomma det forskarna länge hade letat efter; uppenbara fenomen. Uri Geller var inte särskilt intresserad av att vara försökskanin, han ville tjäna mycket pengar. Därför blev han inte så värdefull för forskarna. Flera experiment utfördes dock med honom på Stanford Research Institute (SRI) i Kalifornien.

Geller har uppträtt i tv många gånger, bl.a. i Sverige. I boken The Amazing Uri Geller påstår dock Charles Reynolds att han, och illusionisten James Randi, vid ett tillfälle såg Geller böja en gaffel med händerna och att han böjde en nyckel mot ett bord medan han lutade sig framåt.

Har laest att han nu har erkaent att han lurades, minns dock inte var, saa det aer ju inte helt saeker information.

Det är viktigt att poängtera att James Randi och andra personer har enbart genom att använda vetenskapliga metoder och illusionism lyckats upprepa Gellers uppträdanden.

Se även:

Aktuellt:

  • Uri Geller blir intervjuad i High Chaparall på Kanal 5 där han visade upp sin telepatiska förmåga. Han kan inte bara böja skedar, han kan även läsa folks tankar. Vid ett tillfälle bad han Filip rita någonting på ett blankt papper, för att sedan lägga ned det i fickan (utan att Uri tittade på). När Filip sedan tittade på Geller och enbart tänkte på det han ritat, kunde Geller avbilda det på sitt eget papper - en femma.

Du tror inte att dom fuskade lite? Kommit överens innan? Geller har en medhjälpare i publiken? Det finns många sätt. Den indiske gurun Sathya Shri Sai Baba påstås kunna materialisera hela shivastatyetter som han drar fram ur munnnen!! James Randi har viss avslöjat även honom som en bluffmakare. Troende hinduer vallfärdar i miljontal till templen där han framträder för att se honom göra "underverk".

Det behövs ingen medhjälpare. Geller är en sofistikerad magiker, och detta är ett komplicerat trick som få kan utöva. Att prata om telepati är en del av tricket, en av många avledande manövrar. När en trollkar drar rätt kort ur en kortlek är blandandet bara en avledande manöver. Rätt kort har han koll på hela tiden. När Geller "fibblar" med skedarna för att böja dem med tankekraft är det massor av manövrar som är till synes onödiga om han skulle böja skeden med tankekraften. Själva grejen är att det kanske inte är tankeöverföring - det är ett mycket imponerande trick. Geller kan utföra det utan medhjälpare, men av någon anledning kan han inte utföra det på kommando. Han måste förbereda sitt tankeöverföringstrick för att det ska fungera. Han har blivit ombedd i direktsänd TV att ta emot en bild via tankeöverföring, där bilden var ritad och förseglad i förväg. Det gick inte. Dessutom blir storleken den samma på Gellers kopia som på originalet (något som han tycker förstärker tricket, men som i själva verket är kopplat till förberedelserna). Om någon annan person knäcker denna nöt, är han troligen rätt ensam om att veta hur det går till (förutom Geller själv förståss). Jag är imponerad av Geller, men hans image som tankeläsare är rätt fjantig. /Gribbly

Vore intressant med källa till: "Trots att flera forskare har försökt förstå fenomenet Uri Geller så är fallet mycket oklart än idag." Vad framkom av forskningen? Vad var oklart? /Rasmus

Bort med det. Håller med. Vad var egentligen oklart? /Gribbly

Någon som har någon idé om hur han gör tankeläsningstricket? Eftersom kopian blir precis lika stor som originalet så talar det ju för att det försökspersonen ritar på något sätt lämnar spår efter sig på det andra pappret som Uri sedan följer. Synd att man inte fick se mer av hur tricket utfördes.

Vad jag vet så är han rätt ensam om detta trick. Jag tror inte han visar någon vilka förberedelser som krävs. Och jag tror inte tricket är så himla uppenbart heller. Listar du ut det kan du bli berömd! Go for it!!! /Gribbly

Förresten, både Joe Labero och David Copperfield gör samma trick! Så helt ensam är han inte. Deras läppar är också förseglade. /Gribbly

Att kopian blir lika stor som originalet är nog mest en slump. Geller inser det och utnyttjar det för att ytterligare övertyga. De är inte exakt lika stora och de är inte heller särskilt lika, strecket ovanför böjen är olika långt. Samtidigt ritar han ju en till "femma" som inte är lika stor, varför gör han det? Han nyttjar ett välkänt knep för att avleda vår uppmärksamhet: Peka tydligt på de få likheter som finns för att få oss att inte notera alla olikheter. Om han verkligen kunde tankeläsa borde han ju avbilda femman mer exakt, så komplicerad är den ju inte. Hur han "tankeläser" vet jag inte exakt, men det finns liknande trick som bygger på något av nedanstående sätt: - Geller ser lappen. Filip får rita en lapp, som Geller lurar till sig och sen kollar på. Exakt hur man gör säger jag inte :)men det är ett vanligt trick bland gatumagiker som t.ex. David Blaine. - Geller ser pennans rörelse. Filip lutar pappret mot sig så Geller inte ska kunna se vad han ritar men man kan fortfarande i såna lägen se pennan och handens rörelse. Med lite träning kan man bli rätt duktig på att tyda rörelserna. Dessutom är pennan en spritpenna som avger rätt mycket ljud när man ritar. Så det, i kombination med att han ser pennans rörelser gör att han kan bilda sig en rätt bra uppfattning om vad Filip ritar. /Hoc

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-21 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 5+8

Intresserad av fler artiklar?

Efternamn
New York Times
Mac operativsystem X
XML
Golden Globe
Samlingsnamn
Pundare
Punkare
Stockholmare

Senaste sökningarna

ungern har fått 1057 sökningar. Den senaste gjordes 2020-04-08 04:13:32.

Indoeuropeiska har fått 1400 sökningar. Den senaste gjordes 2020-04-08 03:56:57.

ronaldinho har fått 1490 sökningar. Den senaste gjordes 2020-04-08 03:53:45.

Christina Stenius har fått 983 sökningar. Den senaste gjordes 2020-04-08 03:53:37.

lapplisa har fått 1170 sökningar. Den senaste gjordes 2020-04-08 03:53:24.

nekros har fått 1125 sökningar. Den senaste gjordes 2020-04-08 03:50:05.

nattskatta har fått 1377 sökningar. Den senaste gjordes 2020-04-08 03:41:35.

det undermedvetna har fått 1091 sökningar. Den senaste gjordes 2020-04-08 03:39:26.

ortodoxa har fått 1009 sökningar. Den senaste gjordes 2020-04-08 03:36:28.

rydboholm har fått 1028 sökningar. Den senaste gjordes 2020-04-08 03:35:00.

knarkarslang har fått 1184 sökningar. Den senaste gjordes 2020-04-08 03:06:46.

kindpuss har fått 954 sökningar. Den senaste gjordes 2020-04-08 02:58:36.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.12 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.