Upplysningen
Upplysningen är den tidsepok under andra halvan av 1700-talet då tron på förnuftet och individens egna förmåga stod högt och vann segrar i stora delar av Europa. Det fanns inga gränser för människans förmåga. En av de populäraste böckerna under den tiden var Daniel Defoes bok om Robinson Crusoe.Upplysningens rötter fanns i England under sent 1600-tal och John Lockes ideer om att kunskap kan förmedlas via sinnesintryck, dvs utbildning. En annan viktig källa var Isaac Newtons rationella vetenskapliga förklaring av världen.
Voltaire vistades i England och tog intryck av dessa ideer och översatte Newton till franska och de sk Upplysningsfilosoferna, bl.a. Voltaire, Rousseau och Montesquieu debatterade för tolerans, vetenskap och tryckfrihet. Denis Diderot sammanställde den stora Encyklopedin.I Paris, som framstår som Europas diplomatiska ledarstad samlas de lärda i salonger, på kaffehus och diskuterar reformer av nytta.
Efter den franska revolutionen ebbade upplysningen ut.
I USA är Thomas Jefferson en förgrundsgestalt.
I Sverige fick upplysningen inget större genomslag under 1700-talet. Peter Forsskål skrev om behovet av borgerlig frihet och prästen Anders Chydenius propagerade för tryckfrihet, vilket bidrog till att Sverige fick en tryckfrihetsförordning redan år 1766. Johan Henric Kellgren skrev satiriskt om swedenborgs mysticism.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Kategorier för Upplysningen
litteraturepok(1), Gustav Vasa(1)Intresserad av fler artiklar?
GotiskSlapstick
The Boppers
Stringtrosa
Järnmalm
Lok
Iore
Go
Lene Nystrøm Rasted