UHT
UHT (Ultrahög TemperaturHöjning) är en behandlingsmetod som innebär en upphettning till ca 140 grader i 2-5 sekunder. Varefter man kan förvara mjöken oöppnad i rumstemperatur i cirka tre månader utan att den blir dålig.Fördelarna med UHT-mjölk är att man inte behöver handla lika ofta eftersom mjölken håller länge och kan förvaras i rumstemperatur, så länge förpackningen är obruten. En nackdel är att smaken förändras, vilket inte många gillar. Enligt svenska mejerier är dessutom UHT-mjölk dyrare att producera.
I Sverige är UHT-behandlad mjölk är relativt ovanligt då man vant sig vid färskmjölk.
Länk:
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Gymnasistkåren EOSShalom
Mammuth Veteran
Playman
Göteborgs handelsinstitut
Fittslickare
B93
B 1903
Simon Hagman