Tvistemål
Tvistemål är en juridisk term som betecknar en civilrättslig konflikt i domstol. Jfr. Brottmål.Tvistemål har alltid minst två parter: en kärande och en svarande. Det kan förekomma flera kärande eller svarande, eller andra typer av parter.
Ett tvistemål börjar oftast med en tvist, alltså att man inte kan komma överens med någon annan om något. Man kan då behöva hjälp av samhället att göra sin rätt gällande.
Den missnöjda parten inlämnar då en stämningsansökan till tingsrätten där den svarande bor. Domstolen kontrollerar då att stämningsansökan går att behandla rättsligt, alltså att den innehåller tillräckligt med information, att den är klar nog, att den innehåller yrkanden, att den uppfyller vissa formkrav och att den inte är så omoralisk att den inte förtjänar rättsligt skydd. Om stämningsansökan inte uppfyller kraven, avvisas stämningsansökan.
Tingsrätten utfärdar i annat fall stämning. Detta innebär att den svarande förpliktas att inkomma med sin inställning till det käranden skrivit till tingsrätten (käromålet). Efter att ha fått in handlingar hålls oftast en muntlig förberedelse där parterna hos domstolen ges möjlighet att klargöra sin inställning.
Efter den muntliga förberedelsen brukar parterna ofta vekna och komma överens sinsemellan. Detta kallas för förlikning. En förlikning kan stadsfästas av domstolen, vilket innebär att den får samma rättsliga verkan som om tingsrätten dömt på det viset. Om parterna inte ingår förlikning, går tvistemålet vidare. I mindre komplicerade mål handläggs ofta målen skriftligt, annars hålls huvudförhandling.
I en huvudförhandling i tvistemål, består rätten av en eller tre domare, varav en är ordförande. Förhandlingen protokollförs av en notarie. Huvudförhandlingen går till så att käranden först får lägga fram sina yrkanden och en sakframställan. Därefter får svaranden bemöta dessa. I förekommande fall går man sedan igenom skriftlig bevisning och muntlig bevisning (vittnesförhör). Den som part som åberopat ett bevis får berätta eller fråga först, därefter är det motpartens tur. När man är färdig med detta hålls slutplädering, kärandesidan först. I slutpläderingen sammanfattar parterna vad de vill, varför de vill det och varför motparten har fel. Efter detta brukar parternas ombud (advokater eller jurister) lägga fram sin kostnadsräkning för rätten. Därefter avslutar rättens ordförande huvudförhandlingen.
Ett "förenklat tvistemål" är ett tvistemål där tvisten gäller ett värde som understiger ett halvt basbelopp. Vid förenklade tvistemål står vardera parter för sina egna kostnader.
Efter huvudförhandlingen är parternas medverkan i tingsrätten i princip slut. Rätten bedömer då de handlingar, yrkanden och bevisning som de fått framlagda och gör en bedömning av desa i en form av beslut som kallas dom. Domen består i huvudsak av två delar: domskäl och domslut. I domskälen anges hur rätten har resonerat för att komma fram till sin slutsats. I domslutet anges rättens slutsats, alltså vem av parterna som hade rätt.
Om parterna är missnöjda med tingsrättens dom, kan de överklaga den till hovrätten. En hovrätts dom kan i vissa fall överklagas till Högsta domstolen.
Mer information om tvistemål kan man få hos Domstolsverket <http://www.dom.se>
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
TonspråkELVIL
Kumquats
Programmeringsverktyg
Pomelo
Kylix
Tillhygge
Global Crossing
Biotop