Tunnbröd
Innehåll- 1. Exempel på recept - 2. Se ävenTunnbröd är ett samlingsnamn för olika sorters hårda eller mjuka bröd som gräddas tunt utkavlade. Tunnbröd innehåller sällan någon form av jäsmedel och bakas av det mjöl och kryddor som är vanliga i trakten, t.ex. vetemjöl, kornmjöl eller majsmjöl. Tunnbröd gräddas antingen i ugn eller i stekpanna.
Svenska tunnbröd finns i många varianter och är vanligt till traditionell svensk festmat som t.ex. inlagd sill (se bl.a. julmat) och surströmming.
1. Exempel på recept
Detta recept härrör sannolikt från någonstans i Norrland.Recept på tunnbröd22 Portioner
- 5 dl Mjölk
- 50 g Jäst
- 1 tsk Salt
- 2 tsk Stött kummin
- 3 1/2 dl Rågsikt
- 3 1/2 dl Kornmjöl
- 3 dl Vetemjöl
1. Sätt ugnen på 250 C. Värm mjölken till 37 C. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av av mjölken, salt, ev. kummin och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som inte behöver jäsa. 2. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma en rulle. Skär den i 22 bitar och forma dem till runda bullar. Täck dem med bakduk. 3. Sätt in en plåt i ugnen att bli het. Mjöla bakbordet väl, gärna med kornmjöl. Tag en bulle i taget och kavla ut den utan att knåda först. Använd först rundkavel eller slät kavel och gör en tunn rund kaka. Kavla sedan med kruskavel tills kakan är väl naggad. Lägg kakorna två och två på het plåt. Grädda dem efter hand mitt i ugnen 4-5 min, passa noga så att det inte blir bränt. 4. Låt kakorna svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med lock.
2. Se även
- Tunnbrödrulle
- Surströmmingsklämma
- Tacos
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
KvickrotUtgift
Melass
Träda
Alfa Laval
Dvina
Partiorganisatör
Årets Sjukhusbibliotek
Organisatör