Tryckfrihetsmål
Tryckfrihetsförordningen, som värnar om det fria ordet i tryckt form, är en av Sveriges fyra grundlagar. Tryckfrihetsförordningen beskriver tryckfrihet såhär: Med tryckfrihet förstås varje svensk medborgares rätt att, utan några av myndighet eller annat allmänt organ i förväg lagda hinder, utgiva skrifter, att sedermera endast inför laglig domstol kunna tilltalas för deras innehåll, och att icke i annat fall kunna straffas därför, än om detta innehåll strider mot tydlig lag, given att bevara allmänt lugn, utan att återhålla allmän upplysning.Missbruk av tryckfriheten kan leda till åtal för tryckfrihetsbrott. Rättsprocessen kallas i detta fall tryckfrihetsmål och en fällande dom kan leda till böter eller fängelse.
Tryckfrihetsmål skiljer sig markant från andra mål i svensk rätt genom att det normalt är en jury, som friar eller fäller den åtalade. Det är inte nödvändigtvis så att en jury kommer att avgöra målet; I det fall båda parterna enas om att avstå juryn, kan parterna låta rätten avgöra målet utan inblanding från jury.
I det fall en jury prövar brottet, och finner att brott föreligger, prövar alltid rätten juryns dom. Om rättens åsikt skiljer sig från juryn kan rätten välja att lindra eller fria den åtalade, däremot inte skärpa straffbestämmelserna i åtalet.
Juryns dom kan överklagas och prövas i högre instans, men inte heller då kan juryns dom skärpas.
Den enda som kan väcka allmänt åtal för tryckfrihetsbrott är justitiekanslern.
Se även
- Yttrandefrihetsgrundlagen
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Kategorier för Tryckfrihetsmål
jury(1), domstol(1), tryckfrihetsmål(1)Intresserad av fler artiklar?
Miss UniversumKovändning
Survivor
Martin Suorra
Zübeyde Simsek
Dubb
Scandinavia Online
Webbpost
Rosa sidor