Trollflöjten
Innehåll- 1. Roller: - 2. Handling - 2.1 Akt Ihttp://www.motopera.org/current_season/images/opera_images_03-04/flute_poster.jpg
De Egyptiska Mysterierna eller Trollflöjten (som den faktiskt hette vid den svenska premiären på Kungliga Operan i maj 1812) är en av Wolfgang Amadé Mozarts mest spelade operor. Den är egentligen ett sångspel,det vill säga en sorts mellanting mellan komisk opera och operett med mycket talad dialog. Mozart och librettisten, och tillika teaterdirektören, Emanuel Schikaneder skrev operan under våren och sommaren 1791 - det år som skulle bli Mozarts sista - och hade urpremäir på Schikanders Theater an der Wien den 30 september 1791. Där blev den också teaterns största succé någonsin.
Handlingen är ovanlig för sin tid eftersom det inte är självklart redan från början vilka som är onda och vilka som är goda. Originalets titel är Die Zauberflöte och sjungs på tyska. Det mest kända musikstycket ur sångspelet är Nattens Drottnings stora aria som trots att det låter vackert är en moders förbannelse över sin dotter om hon inte ser till att mörda Sarastro. (Operan har gjorts i filmversion av Ingmar Bergman.)
1. Roller:
- Papageno
- Tamino
- Pamina
- Papagena
- Sarastro - Överstepräst
- Nattens Drottning (sopran)
- Monostatos
2. Handling
2.1 Akt I
Prins Tamino har gått vilse i en stor skog, och håller precis på att bli dödad av en stor orm (i Ingmar Bergmans version är det en drake). Tamino kollapsar, men ormen blir ihjälslagen av tre damer i tjänst hos Nattens Drottning. De berättar för Tamino att hennes dotter Pamina rövats bort av Monostatos, som tjänar den onde Sarastro. Tillsammans med Papageno får Tamino i uppdrag att rädda hennes dotter. På den färden utrustas han också med en magisk trollflöjt och Papageno med ett klingande klockspel, instrument som skall hjälpa dem "i nöd och fara".
Artikeln skriven 2009-01-15 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Gustaf Hjalmar LundquistSune Mangs
Anna Sundqvist
Huffmankodning
Gå igen
Tre amigos
Ivar Jacobson
Rational Quantify
Stendhals syndrom