Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Trädfällning'

Trädfällning

Innehåll- 1. Inledning - 2. Förberedelser - 3. Sågning - 4. Problem & Tips - 5. Säkerhet

Att fälla grova träd är förknippat med risker. Se till att motorsågens säkerhetsfunktioner är intakta och använd hjälm, skyddsbyxor och skyddsstövlar! Skogsvårdsstyrelsen m.fl. håller lämpliga kurser. Instruktioner för trädfällning brukar följa med motorsågen. Använd inte denna artikel som enda källa innan du sågar ner gammelgranen!

1. Inledning

Bestäm i vilken riktning trädet ska fällas. Fällriktningen ska, med stor marginal, föra det fallande trädet bort från bebyggelse och andra hinder. Se till att inga människor står så att de kan träffas av trädet (oavsett i vilken riktning det faller)! Gör en okulärbesiktning från flera vinklar av trädet som ska fällas. Särskilt lövträd har ibland så ojämna kronor, eller har vuxit så snett, att det i praktiken bara är möjligt att fälla dem åt ett håll, om inte winschar eller dylikt ska tillgripas. Vind är en annan faktor som man ska se upp med.

2. Förberedelser

Om man ska fälla en gran måste man ofta börja med att kvista för att överhuvudtaget komma åt stammen. Vid kvistningen ska man se upp för kast från sågen och inte kvista onödigt långt upp på stammen. Röj bort eventuellt sly eller buskage runt trädet. Eventuella rotben som gör trädet onödigt grovt där man tänkt såga av det sågas bort.

Ta en titt runt trädet och se till att reträttvägen bakåt relativt fällriktningen inte är blockerad.

3. Sågning

Metoden som beskrivs här är den som Husqvarna rekommenderar och som Skogsvårdssällskapet lär ut i sina kurser. Det finns andra varianter, men den här metoden anses åtminstone i Sverige vara bra i många fall.

Grundidéen baserar sig på tre begrepp: riktskäret, fällskäret och slutligen brytmånen som är den del av stammens tvärsnittsarea som förenar de båda. Rätt utfört ska man med en lätt puff kunna bringa trädet att falla över riktskäret med brytmånen som improviserat gångjärn.

http://utomhus.husqvarna.se/files/cs/forest/chainsaw/forest_chainsaw_felling_4_405x244.jpg

Fällskäret, det "jack"-liknande riktskäret och brytmånen som förenar dem i två olika perspektiv

Arbetsgång

 • Med hjälp av riktskäret riktar man in hur trädet ska falla. Tänk på att trädet faller över gångjärnet: alltså ska fällskäret och brytmånen vara vinkelräta relativt fallriktningen. Många motorsågar har riktmärken som man kan sikta med vid utförandet. Fällskäret ska göras öppet, absolut vidare än 45 grader, för att trädet inte ska slitas loss för tidigt från brytmånen/gångjärnet under fallet. Man börjar med att göra fällskärets övre snitt, för att sedan låta det undre snittet (som görs parallellt med marken) möta det övre. Efter att fällskärsklossen tagits bort kontrollerar man att snitten möts snyggt, utan något extra indrag från det undre snittet (mycket förrädiskt sätt att underminera brytmånen). Riktskäret ska sågas så djupt in i trädet att brytmånen blir åtminstone nästan lika lång som trädets diameter.
 • När riktskäret är fullbordat och inriktat i fällriktningen påbörjas fällskäret. Fällskäret sågas parallellt med marken, i nivå med eller något över riktskärets undre plan, fram till brytmånen. Var mycket noggrann med att inte såga av brytmånen! Brytmånen ska anpassas efter förutsättningarna, främst trädets grovlek, men skall alltid vara jämntjock och sällan understiga två centimeter.
 • Putta till trädet. När det börjar falla tar man snabbt ett par steg snett bakåt relativt fällriktningen. Var uppmärksam på trädet, ändan sparkar upp ordentligt då brytmånen slutligen slits av under fallet.

  4. Problem & Tips

  I föregående avsnittet beskrevs en ideal situation för att hålla presentationen klar. Här beskrivs i efterhand några vanliga icke-idealiteter:
  • Under sågning av fällskäret sätter sig trädet på sågsvärdet och klämmer fast det. Om detta inträffar är det i princip kört - man behöver en annan motorsåg för att lösa situationen (genom att såga nytt fäll- och riktskär längre upp på stammen). För att undvika problemet ska man alltid stoppa in en kil eller ett brytjärn i skåran under sågningen av fällskäret. Med brytjärn får man också lite extra "puttkraft" när trädet ska fällas.
  • Trädet fastnar på ett annat träd under fallet. Detta undviks genom att välja en lämplig fällriktning, som leder bort trädet från andra större träd, och följa instruktionerna ovan. Inför fullbordat faktum bör man hålla huvudet kallt och inte genast börja dra och slita i trädet. Nedtagning av ett fastfällt träd är inte sällan en mycket farlig operation. Några punkter:
   • Dra inte ner trädet över dig. Stå inte under några omständigheter under trädet när du försöker få ner det.
   • Rulla ner det. En metod som kan tillgripas, om trädet inte sitter fast i en klyka, är att såga av brytmånen förutom en liten tapp längst ute i ena kanten. Efter det kan man försöka att "rulla" ner trädet, med tappen som gångjärn. För själva rullningen finns det brytjärn med krok på som är lämpliga att använda.
   • Ge upp! Om det inte vill sig bör man absolut kalla på assistans, t ex erfaren skogsarbetare med traktor med winsch.
  • Trädet är dött eller ruttet. Var extra försiktig och gör en mycket bred brytmån - virket är ändå så dåligt att du kan bryta ner trädet!
  • Trädet faller inte! Beror i regel på att man valt en olämplig fällriktning m.a.p. kronans tyngdpunkt. Det är lätt att överskatta ens förmåga att putta över ett träd som lutar åt "fel" håll. Om inte maskinell hjälp kan tillkallas kan man reda upp situationen genom att göra nya fäll- och riktskär i en lämpligare riktning längre upp på stammen och fälla det därifrån. Bäst är om den nya fällriktningen är vinkelrät mot den föregående.

  5. Säkerhet

  Att fälla större träd är inte ofarligt. Det främsta riskmomentet är inte motorsågens kedja, även om man naturligtvis ska ha respekt för den och använda skydd som byxor och stövlar med sågskydd. Det är det fallande trädet i sig som är den största risken. När man arbetar med fastfällda träd gäller det att passa sig särskilt som man i den situationen redan är ilsk och förbannad över sin egen klantighet som försatt en i situationen till att börja med.

  Redigera?

  Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

  Inga kategorier för denna artikel än...

  Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

  Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
   Skriv in svaret på frågan: 5+9

  Intresserad av fler artiklar?

  Hästartade
  Nimphidia
  Bulk
  Etnisk grupp
  Dagligvarukedja
  Remote tillgång Service
  Fastrand
  Marcel Carne
  Louis Jouvet
 • Senaste sökningarna

  swartz har fått 981 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-29 19:47:09.

  vietnam har fått 1272 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-29 19:45:25.

  pares har fått 883 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-29 19:44:23.

  trådlöst har fått 775 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-29 19:43:14.

  campino har fått 1182 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-29 19:37:53.

  toppredning har fått 1181 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-29 19:37:20.

  lyra har fått 1306 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-29 19:35:36.

  kart har fått 1479 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-29 19:32:40.

  disco har fått 2170 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-29 19:29:46.

  4 har fått 1166 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-29 19:29:35.

  näringskedja har fått 1078 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-29 19:29:04.

  acceleration har fått 1231 sökningar. Den senaste gjordes 2020-03-29 19:28:27.

  Designed by: template world
  Learning4sharing.nu
  All Rights Reserved. 0.12 SEK

  Logga in

  Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

  Ingent Konto?

  Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

  Ny Användare

  Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


  Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

  Lägg till artikel

  Du är inte inloggad.

  Logga In eller Skapa konto.