Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Tori Amos'

Tori Amos

Tori Amos, sångerska (sök Allmusic, CDON, Projekt Runeberg, SLBA),född1963 i North Carolina, USA.

Dotter till en metodistpastor, något som skulle komma att ha stor inverkan på hennes musik. Tori - döpt till Myra Ellen, men hon bytte senare namn - var något av ett underbarn, som sjöng i kyrkokören vid fyra års ålder och blev inbjuden att studera piano vid den välkända skolan Peabody Conservatory när hon var endast fem år.

Elva år gammal blev hon avstängd från Peabody, eftersom hon vägrade att följa reglerna utan ville gå sin egen väg. Tori började skriva egna låtar och uppträdde som tonåring på olika ställen, och flyttade sedan till Los Angeles för att göra sig en karriär.

Tori Amos första soloalbum kom år1992, "Little Earthquakes", på vilket hon i en av spåren beskriver sin upplevelse av en våldtäkt. Albumet blev en stor succé, och sålde över två miljoner exemplar över hela världen.

Toris kontroversiella texter och säregna stil är vad som gör henne speciell. Abort, våldtäkter och kritik mot kyrkan är ämnen hon tar upp i sin musik och därmed har orsakat en hel del tumult i sitt hemland USA.

År1994 grundade Tori Amos organisationen RAINN (Rape, Abuse and Incest National Network) som hjälper människor som råkat ut för sexuellt våld eller utnyttjande.

Tori är gift med Mark Hawley, och de har en dotter.

Hon är god vän med författaren Neil Gaiman, och de figurerar båda i varandras verk till och från. Tori är till exempel ett träd i boken/sagan Stardust.

Diskografi:

  • skiva/Little Earthquakes (1992)
  • skiva/Crucify (EP, 1992)
  • skiva/Under the Pink (1993)
  • skiva/Boys for Pele (1996)
  • skiva/Songs From the Choirgirl Hotel (1998)
  • skiva/To Venus and Back (1999)
  • skiva/Strange Little Girls (2001)
  • skiva/Scarlets Walk (2002)

http://www.hereinmyhead.com/bigpic/misc/corbis10.jpg

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 9+4

Intresserad av fler artiklar?

IMAP
Active Directory
Compuserve
Siden
Frank
Guglielmo Marconi
John F Kennedy
The Byrds
Databas

Senaste sökningarna

postfix har fått 1104 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 19:37:08.

bin har fått 1518 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 19:26:04.

72 har fått 1331 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 19:25:44.

bruce jenner har fått 1086 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 19:25:00.

skräpmat har fått 1468 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 19:23:44.

konstbevattning har fått 1562 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 19:22:25.

snövit har fått 984 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 19:15:27.

kompott har fått 1050 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 19:15:02.

bit har fått 1227 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 19:13:20.

brist har fått 1121 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 19:13:19.

rysslands historia har fått 901 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 19:12:34.

21 juli har fått 751 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-19 19:10:03.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.25 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.