Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Toppspelet'

Toppspelet

Toppspel

Toppspelet hyllas av många oberoende bedömare såsom varande höjdpunkten på Toddydagens (se Den Stora Toddydagen) begivenheter. Ursprunget är till stora delar helt höljt i mörker och vi har endast fragmentariska kunskaper kring utvecklingen och framväxten av detta spel.I jakten på historiska lämningar hamnar vi i litteraturens värld:

Morbror Rubenav Selma Lagerlöf, 1909 ur boken Osynliga länkar

DET VAR EN GÅNG för snart åttio år sedan en liten gosse, som gick ute på torget och spelade topp . Den lille gossen hette Ruben. Han var inte mer än tre år, men han svängde sin lilla piska så tappert som någon och lät toppen snurra , så att det var en glädje däråt. ----

Nu hände sig, att den lilla gossen, så tapper han var, blev trött av att snurra sin topp och såg sig om efter någon viloplats.

Här hittar vi alltså bevis för att topp spelades i Sverige, åtmistone 80 år innan sekelskiftet 1900. Vi får också en inblick i hur spelet går till. Spelaren använder sig av en piska som han sedan sätter fart på toppen med. Huruvida man spelar ensam eller flera framgår inte av texten. Inte heller klädsel eller närmare detaljer kring själva toppen eller spelets regler i övrigt beskrivs.

Efter att ha uttömt denna källa kastar vi oss över nästa:

HÄRJARVISAN

Melodi: Gärdebylåten

Från Lundaspexet Djingis Khan, 1954

Liksom våra fäder vikingarna i Norden, drar vi riket runt och super oss under borden. Brännvinet har blitt ett elixir för kropp såväl som själ. Känner du dig liten och ynklig på jorden växer du med supen och blir stor uti orden, slår dig för ditt håriga bröstoch blir en man från hår till häl.

Ja, nu ska vi ut och härja,supa och slåss och svärja, bränna röda stugor, slå små barn och säga fula ord. Med blod ska vi stäppen färga. Nu änteligen lär jagkunna dra nån verklig nytta av minhermodskurs i mord.

Hurra, nu ska man äntligen få röra på benen. Hela stammen jublar och det spritter i grenen. Tänk att än en gång få rida fram på Brunte i galopp. Din doft, o käre Brunte är trots brist i hygienen, för en vild mongol minst lika ljuv som syrenen. Tänk att på din rygg få rida runt i stan och spela topp .

Ja, nu ska vi....

För mordbränder är härliga, ta hit fotogenen. Eftersläckningen tillhör just de fenomenen inom brandmansyrket som jag tycker det är nån nytta med. Jag målar för mitt inre upp den härliga scenen,blodrött mitt i brandgult, ej prins Eugen enlika mustig vy kan måla, ens om han målade med sked.

Ja, nu ska vi...

Vi har nu kommit fram till femtiotalets Lund. Uppenbarligen figurerar toppspelare i sådan omfattning att textförfattarna kunde referera till det i en kuplett-text och vi antar att toppspel fortfarande var en så vanligt förekommande händelse att även gemene man kunde förväntas förstå associationen. Även i denna text saknas närmare förklaringar om spelets regler.

Mer bakgrunds mtrl kommer efter hand

Vi är nu framme vid Toppspelet som vi känner det idag. Det ingår alltså som en stående programpunkt på Toddydagen. För att sätta in spelet i sitt rätta sammanhang krävs det en snabb rekapitulation av hur en Toddydag ser ut för en Toppspelare.

Toppspelare blir automatiskt de Toddyspexare som står på scenen i spexet och dessa utgör själva föruttsättningen för spelet. Dessa blir också automatiskt medlemmar i LATS (Lunds Akademiska Topp Sällskap). Av hävd och artighet brukar spexförmannen bjuda in Mf:s ordförande att deltaga i dagens spel. Även medlemmar av Toddybladets redaktion brukar bjudas in..

Påbjuden klädsel för spelarnaär grova skor och knä eller lårhöga, grova strumpor. S.k. äppelknyckarbyxor av tweed, skjorta, väst samt kavaj i grovt tyg, gärna tweed hör också till. Ingen Toppspels-klädsel är komplett utan fluga samt huvudbonad. Beroende på speltyp (engelsk eller tysk) brukas understundom även tunna läderhandskar. Ett hårt rullat Toddyblad kompletterar på ett vackert sätt utstyrseln och underlättar avsevärt dagens övningar. Mer om detta nedan.

På kvällen innan Toddydagen, efter sista föreställningen inbjuds de nya spexarna att spela Topp. På Toddydagen samlas gamla och nya spelare på J. H. Thomanders studenthem för en champagnefrukost. Man läser årets Toddyblad och äter en för de kommande övningarna under dagen vital frukost. Rikliga mängder champagne hör till, gärna sabrerad.

Toppspelet brukar i allmänhet spelas kl.14.00, framför Af (Akademiska föreningen)i Lundagård, strax efter Toddylunchen. Spelarna samlas på stora scenen och Piskmästaren formerar och instruerar skarorna.Först utses Soparna och dom utgörs av novitier, dvs första års spexare. Dessa utrustas med sopkvastar samt vid behov skyfflar. Därefter utses presseningspresidenter, också dom är första årsspexare. Vidare delar Piskmästaren ut piskor till övriga spelare och tar själv hand om toppen. Normalt brukar även en Toppmästare utses och det är hans uppgift att på Piskmästarens signal sätta snurr på toppen. Därefter defilerar spelarna i en ordnad kolonn ned till spelplatsen, anförda av Standarbäraren, Piskmästaren och Toppmästaren. Under vägen till spelplatsen sjungs Toppsången (mel. "Topp". Obs! inte att förväxlas med Toppsången från spexet Dalai Lama).

Enligt Piskmästarens instruktioner placerar så preseningspresidenterna ut den särskilda spel-presseningen. Denna utgör själva spelplanen. Beroende på mängden ärtor, snö och annat beordras Soparna fram för att preparera och rengöra spelplanen. När Piskmästaren finner att spelplanen är färdig och perfekt preparerad kan spelet börja. Piskmästaren inbjuder två spelare som ställer upp sig mitt emot varandra på spelplanens kortsida. Man kan även spela double, dvs fyra spelare och även mixed-double med kvinnliga spelare. Toppmästaren sätter snurr på toppen genom att snurra upp piskans lösa del runt toppen och sedan snärta iväg den så att den snurrar runt sin egen axel. Det gäller nu för spelarna att hålla toppen i spinn. Detta kan göras genom många pisktekniker. Vi har backhand, forehand, dubbelhand, tumme vid sidan av piskan, tumme på piskan, engelskt och tyskt spel mfl.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 3+8

Intresserad av fler artiklar?

Sexköp
Yxan
Upptäcktsresan
Länsstyrelsen i Uppsala län
Hind
Elyseeiska fälten
Smäck
Soutage
Kokard

Senaste sökningarna

assimilera har fått 1251 sökningar. Den senaste gjordes 2022-05-27 17:59:11.

kretslopp har fått 1322 sökningar. Den senaste gjordes 2022-05-27 17:57:45.

äppelcider har fått 608 sökningar. Den senaste gjordes 2022-05-27 17:57:26.

nova har fått 1407 sökningar. Den senaste gjordes 2022-05-27 17:56:34.

platinametall har fått 2252 sökningar. Den senaste gjordes 2022-05-27 17:56:01.

Nina Allergren har fått 1271 sökningar. Den senaste gjordes 2022-05-27 17:42:39.

karakulfår har fått 878 sökningar. Den senaste gjordes 2022-05-27 17:38:27.

mambo har fått 1417 sökningar. Den senaste gjordes 2022-05-27 17:32:50.

hekto har fått 1276 sökningar. Den senaste gjordes 2022-05-27 17:32:25.

sol har fått 1539 sökningar. Den senaste gjordes 2022-05-27 17:26:24.

citronsyracykeln har fått 1281 sökningar. Den senaste gjordes 2022-05-27 17:25:12.

ritual har fått 1335 sökningar. Den senaste gjordes 2022-05-27 17:22:28.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.31 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.