Tofu
http://terresacree.org/images/tofu.jpgTofu (även sojaost, sojabönmassa) är en sojaprodukt som består av sojamjölk koagulerad med kalciumfosfat, nigari (en havssalt bestående av magnesiumklorid) eller till och med citronjuice eller äppelcidervinäger. Tillverkningen liknar sättet man tillverkar ost av komjölk på.Tofu framställdes först i Kina ungefär år200 f v t b under Handynastin. Den introducerades i Japan under Naraperioden, sent under 700-talet. Tofu är också sedan länge vanligt förekommande i länder som t.ex. Vietnam, Thailand och Korea.
Tofu associeras ofta med vegetarianism och veganism då tofu mer eller mindre ofta används som ersättning till kött.
I Sverige finns tofu att för dyra pengar köpa i hälsokostbutiker samt i välsorterade större livsmedelsaffärer.
Det finns generellt två sorters tofu, hård tofu (momendofu på japanska) och mjuk tofu (kinugoshi tofu på japanska), nedan följer näringsinnehållet för mjuk tofu.
Näringsinnehåll: (100 g mjuk tofu)
- Energi - 430 kJ
- Protein - 14 g
- Fett - 7.6 g
- Kolhydrat - 1.7 g
- Kalcium - 70 mg
- Järn - 2,2 mg
- Fosfor - 104 mg
- Kalium - 151 mg
- Natrium - 12 mg
- Magnesium - 27 mg
- Jod - 3,3 mg
- Thiamin (B1) - 0,04 mg
- Riboflavin (B2) - 0,02 mg
- Niacin (B3) - 0,4 mg
Extern länk:
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
FenyletylaminAnandamid
Södra halvklotet
Kejsarpingvin
Vitaminbrist
Tillväxt
Lättmjölk
Dagsbehov
Fiskleverolja