Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Thor Modéen'

Thor Modéen

Thor Modéen, skådespelare, komiker (sök IMDb, Projekt Runeberg)

  • född Thor Odert Folke Modéen i Kungsör den 22 januari år1898
  • död den 29 maj 1950 i Stockholm

Thor Modéen var en av de mest populära skådespelarna i Sverige under 1930- och 1940-talen, men började synas på film redan på 1920-talet. Han var mästare på att gestalta direktörer och grosshandlare alltid med ett glatt humör och en cigarr i mungipan. Ofta spelade han mot Åke Söderblom, och deras komiska timing utnyttjades i många filmer åren kring 1940. Han spelade också huvudrollen i pilsnerfilmernas pilsnerfilm Pensionat Paradiset (1937) och det är kanske en av de filmer han associeras mest med. Gulsoten tog hans liv 1950.

Kuriosa

  • Thor Modéens far arbetade som stins.

Filmografi i urval:

  • Gamla gatans karneval, år1923
  • Janne Modig, år1923
  • Spökbaronen, år1927
  • Hin och smålänningen, år1927
  • Kärlek och kassabrist, år1932
  • Lyckans gullgossar, år1932
  • Sten Stensson Stéen från Eslöv på nya äventyr, år1932
  • Augustas lilla felsteg, år1933
  • Bomans pojke, år1933
  • Kära släkten, år1933
  • En stilla flirt, år1934
  • Simon i Backabo, år1934
  • Uppsagd, år1934
  • Pettersson - Sverige, år1934
  • Kungliga Johansson, år1934
  • Smålänningar, år1935
  • Kärlek efter noter, år1935
  • Annonsera, år1936
  • Han, hon och pengarna, år1936
  • 65, 66 och jag, år1936
  • Släkten är värst, år1936
  • Kungen kommer, år1936
  • O, en sån natt!, år1937
  • Pensionat Paradiset, år1937
  • Klart till drabbning, år1937
  • Odygdens belöning, år1937
  • Kustens glada kavaljerer, år1938
  • Julia jubilerar, år1938
  • Oss baroner emellan, år1939
  • Efterlyst, år1939
  • Lillebror och jag, år1940
  • Med dej i mina armar, år1940
  • ... som en tjuv om natten, år1940
  • Snurriga familjen, år1940
  • Swing it, magistern!, år1940
  • Magistrarna på sommarlov, år1941
  • Så tuktas en äkta man, år1941
  • Stackars Ferdinand, år1941
  • Spökreportern, år1941
  • Springpojkar är vi allihopa, år1941
  • I natt - eller aldrig, år1941
  • Olycksfågeln nr 13, år1942 - även regi
  • Livet på en pinne, år1942
  • Sexlingar, år1942
  • Lille Napoleon, år1943
  • Prästen som slog knockout, år1943
  • ... och alla dessa kvinnor, år1944
  • Fram för lilla Märta, år1945
  • Jolanta, den gäckande suggan, år1945
  • Hotell Kåkbrinken, år1946
  • Kärlek och störtlopp, år1946
  • Stiliga Augusta, år1946
  • 91:an Karlsson, år1946
  • 91:an Karlssons permis, år1947
  • Kronblom, år1947
  • Pappa sökes, år1947
  • Nattvaktens hustru, år1947
  • Livet på Forsbyholm, år1948
  • Fästmö uthyres, år1950
  • Livat på luckan, år1951
  • Kronans glada gossar, år1952

Se även

  • Pilsnerfilm

Länk::

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 0+0

Intresserad av fler artiklar?

Jimmy Wales
Böcker försåvitt Wikipedia
Larry Sanger
Nupedia
Tinget
Encyclopedia Galactica
Liftarens vägledare mot galaxen
Bigfoot
Wikimedia Sverige

Senaste sökningarna

isotop har fått 1858 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-12 12:04:18.

skelettcancer har fått 2836 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-12 12:03:33.

mutkolv har fått 1358 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-12 12:02:31.

ström har fått 1375 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-12 11:57:32.

runda ord har fått 1049 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-12 11:53:53.

BRUTTO har fått 1407 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-12 11:51:56.

aritmetiskt medelvärde har fått 1228 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-12 11:51:09.

kolloider har fått 1392 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-12 11:49:21.

Jetflyg har fått 1181 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-12 11:48:48.

koma har fått 1776 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-12 11:47:49.

sekulär har fått 1255 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-12 11:47:20.

alf svensson har fått 1361 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-12 11:46:15.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.