Tapas
Tapas är små minirätter, som är oerhört vanligt i Spanien, serveras ofta direkt vid bardisken och tillsammans med ett glas vin, som en liten förrätt eller för den som inte är så hungrig. En sak som är kännetecknande för just tapas är den enorma variantioner av rätter. Under namnet tapas återfinns små gurkor, ostar, skinka, omeletter, bläckfisk och mycket, mycket annat. Självklart varierar utbudet och smaken i de olika spanska distrikten.Några vanliga tapasrätter är:
- Jamón Serrano- lufttorkad skinka
- Tortilla Española- spansk omelett
- Champiñones al Ajillo- persilje/vitlökskryddade champinjonhattar
- Gambas al ajillo - räkor i vitlök
- Calamares - friterade bläckfiskringar
- Pulpo Gallego - chilikryddade bläckfiskarmar i bitar
- Pinchitos Morunos - små kryddiga moriska grillspett
- Pollo al ajillo - kyckling i vitlök/vitlökskyckling
- Buñuelos de queso - starka, friterade ostpuffar
- Gambas en gabardinas - Räkor i regnrock!!
- Mejillónes con piemento verde y rojo - Musslor fyllda med paprika
- Gambas pil-pil - Chilistarka frästa räkor
Se även:
- Rioja
- San Miguel - Ölsort
- Dorada - Ölsort
- La Rambla
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Kategorier för Tapas
kuken(1)Intresserad av fler artiklar?
University of North CarolinaDatorspel
Frys
Harvard University
Finlands socialdemokratiska parti
Fetisch
Pedofili
Tidelag
Zulfikar Ali Bhutto