Taligenkänning
Taligenkänning handlar om att få en dator att förstå mänskligt tal, för att ta diktamen eller utföra kommandon.Det finns två olika strategier inom taligenkänning. Den första är att få datorn att förstå så många olika människor som möjligt. Sådana system är rätt begränsade och förstår oftast endast något tusental ord inom ett visst begränsat område. Exempel på detta är SJ:s tågtidsupplysning. Den andra strategin är system som är upptränade på en viss person. Innan ett sådant kan användas måste personen läsa in ett visst antal exempeltexter som datorn kan analysera och skapa en profil utifrån. Efter denna upplärningsfas kan programmen i dag utan problem förstå hundratusentals ord.
Exempel på diktamensystem på svenska är Philips FreeSpeech 2000 och Voxit VoiceXpress. Dessa två program är tyvärr inte lika kompetenta som Dragon Natural Speaking och IBM ViaVoice. De senare finns endast på stora språk som engelska och tyska.
Diktering med dator används i dag inte så mycket i Sverige. Vissa läkare, som är vana vid diktafoner, använder dock taligenkänningsprogramvara. Även dyslektiker samt personer som på grund av handikapp inte kan använda händerna har stor hjälp av taligenkänning.
Se även röststyrning.
Ej att förväxla med röstigenkänning som handlar att identifiera en människa utifrån rösten.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
DetoneraElitsoldat
Tangentbindningar i Windows
Hjärnergonomi
Tönt
Camp value
Colleen Camp
BSDL
Céline Dion