Synthpop
Innehåll- 1. Sjuttiotalet - 2. Åttiotalet - 3. Nittiotalet - 4. TjugohundrataletSynthpop (även elektropop) är en form av synthmusik. Det var från början "vanlig" popmusik, fast gjort på synthar (urspr. synthesizer). Men idag görs så mycket musik på synthar, så det har utvecklats ett speciellt "sound" som "måste" uppfyllas för att det ska räknas som synthpop, även vissa attityder och utseende kan vara centralt.
Under årtiondena sedan begreppet uppstod kan man skönja vissa huvuddrag:
1. Sjuttiotalet
Synthpop-band från 1970-talet använder (naturligtvis) helt analog teknik vilket ofta ger varmare ljudbilder. Synthpop som stil var inte utvecklad men den kan sägas vara mer eller mindre synonym med Kraftwerk och deras strikta klädsel, teknikfetischistiska stil och enkla dansanta rytmer. Andra artister som Jean Michel Jarre och Tangerine Dream gjorde också dansant musik emellanåt men svävade gärna ut i pompösare och mer svävande verk ofta med drag av en musikstil kallad ambient skapad av Brian Eno på 1970-talet.På den kommersiella scenen dök synthen först upp inom disko runt år1977. Giorgio Moroder producerade och komponerade många av denna tids största hitar som t.ex. I Feel Love med Donna Summer. Senare utvecklade han också soundet åt Sparks för deras legendariska synthpop-skiva No. 1 In Heaven år1978.
I England utvecklades synthpopen från punken med band som Ultravox, Tubeway Army och i Tyskland från deutsche welle med främst bandet DAF som först bestod av en stor orkester med många olika rytmiska instrument, men som år1979 stramades upp som duo under producenten Conny Plank. Många hävdar att detta var det första steget mot vad som idag kallas techno. Alldeles säkert är i alla fall att DAF skapade EBM (Electronic Body Music eller bara body).
- Kraftwerk
- Brian Eno
- Tangerine Dream
- Jean Michel Jarre
- Tubeway Army med Gary Numan
- Ultravox med John Foxx
- Sparks med Giorgio Moroder
- DAF (Deutsch Amerikanische Freundschaft)
2. Åttiotalet
Synthpop-band från 1980-talet utmärker sig genom att ha blivit en kommersiell kultur främst influerat och sammansmält med vågen New Romantic dit de melodramatiska banden som Ultravox, Simple Minds, Duran Duran, Spandau Ballet och Visage (också med Midge Ure) bör räknas, även om new romantic-banden var oräkneliga.Vid sidan om detta fanns fortfarande en tydlig synthpopkultur med band som Soft Cell, Depeche Mode, Erasure, Yazoo (de sista tre alla med Vince Clarke som betydande medlem, åtminstone tidvis) och många, många fler. Även EBM och body-musiken florerade men bör behandlas separat eftersom de kan särskiljas från synthpopen p.g.a. sin hårdare stil och attityd.
En bit in på 1980-talet ersätts också den analoga tekniken nästan helt av digitala synthar vilket ändrar ljudbilden och får priserna på utrustningen att sjunka. Detta gör det möjligt för gemene man att göra musik, och ger synthen otrolig genomslagskraft i alla genrer.
- Alphaville
- John Foxx
- YMO (Yellow Magic Orchestra)
- Logic System
- Visage
- Depeche Mode
- Erasure
- Human League
- Heaven 17
- New Order
- OMD (Orchestral Manoeuvres in the Dark)
- Soft Cell
- Ultravox med Midge Ure
- Yazoo
- Lustans Lakejer
- Duran Duran
- A-Ha
- Adolphson & Falk
- Telex
3. Nittiotalet
Synthpop-band från 1990-talet utmärker sig möjligen p.g.a. sin slätstrukenhet. Många är alltför tydligt inspirerade av Depeche Mode som själva gör en stilvändning, vilket får många synthpopband att följa dem slaviskt. Dock börjar en del av EBM-banden att närma sig synthpop igen, men detta kallas då först techno. Techno får däremot parallellt nya influenser från den amerikanska dansvågen med house och acid som själva är tydligt inspirerade av tidig synthmusik.Synthpopen velar under denna tid och tar influenser från alla håll samt söker sig till sina rötter, men får ingen tydlig egen riktning förrän i slutet på 1990-talet.
- Elegant Machinery
- Kliche
- Welle: Erdball
- Statemachine
- Mesh
- S.P.O.C.K
- Sista Mannen På Jorden
- And One
- Covenant
- Blipp
4. Tjugohundratalet
Synthpop-band från 2000-talet finns ännu inte alltför mycket att säga om. Den nya vågen är dock en retrovåg som ofta kallas electroclash men detta har förstås också sin motreaktion. Elektroclash är i alla fall en tydlig ny synthpopvåg där främst Ladytron och The Knife står som riktningsvisare genom sitt nytänkande blandat med stark retrokänsla och stora vurm för gamla hemdatorer och den spelmusik som gjordes till dessa i 1980-talets början.Ytterligare en retrotrend är att band som Bobby, The Sounds och Melody Club plockat upp tråden någonstans där punken övergick till synthpop och new romantic. Dock litet nytt under solen.
- Backlash
- Bobby
- Ladytron
- Melotron
- Paris
- The Knife
- Vic Twenty
Bra länk att börja med för de som vill lära sig mer om synthpop: http://www.adifferentdrum.com/
Andra bra (svenska) synthband är DDR vars hemsida är http://www.telegrafgatan7.se/ddr/ och Vision system som också har en bra hemsida där man kan ladda ner och lyssna: http://www.petrol.se/visionsystem/default.asp
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Statistiska centralbyrånPresident
Österfärnebo
Emmaboda kommun
Kalmar kommun
Torsås kommun
Skåne län
Individuella programmet
Edssjön