Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Syndikalism'

Syndikalism

Syndikalism engelska:syndicalism) är en politisk ideologi. Ordet "syndikalism" kommer av franskans "syndicat", som betyder sammanslutning eller (fack)förening.

Syndikalism är en form av frihetlig socialism, och bygger på tanken att arbetarklassen ska styra samhället via fackföreningar och arbetarkooperativ. Föreningarnas och kooperativens medlemmar skall ta besluten, och därigenom uppnås arbetarkontroll över samhället. Syndikalismen förespråkar ett starkt decentraliserat samhälle, s.k. federalism, och är så till vida nära besläktad med anarkismen.

Alla syndikalister är inte anarkister och vice versa. Internationellt använder man dock inte begreppet syndikalism utan brukar tala om anarkosyndikalism. Detta eftersom syndikalismen kombinerar anarkismens tankar om frihetlighet med arbetarnas organisering i fackföreningar.

I Sverige är syndikalisterna organiserade i SAC (Sveriges Arbetares Centralorganisation). I Europa är den syndikalistiska rörelsen historiskt starkast i Spanien, där den spelade en framträdande roll under Spanska inbördeskriget (se exempelvis CNT/FAI). Den internationell mest berömde syndikalisten torde vara Joe Hill.

Se även

  • Pierre-Joseph Proudhon

Vill bara understryka att anarkisterna inte är ett slags centerpartister som vill ha decentralisering, iden med anarkism är att man inte har nån stat alls. /C

Någon hade tidigare skrivit att anarkosyndikalism och syndikalism är två skiljda begrepp. Så är det inte. I Sverige kallar syndikalisterna sig för syndikalister, och i övriga världen kallar de sig för anarkosyndikalister. /L. Jag vill tillägga att det finns ganska många i sverige som kallar sig anarkosyndikalister, så det existerar i sverige med. /Zargoth

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Kategorier för Syndikalism

syndikalism(1), (1), SAC(1)

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 6+8

Intresserad av fler artiklar?

Länsstyrelse
High Chaparral
Ras
Fosterlandskärlek
Nationaldemokraterna
Transperson
Lysator
Lihkören
Vektoranalys

Senaste sökningarna

dominans har fått 1095 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-01 16:33:41.

irrationell har fått 1116 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-01 14:19:22.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.45 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.