Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Svithjod'

Svithjod

Innehåll- 1. Svithjod, ett folknamn. - 2. Svithjod betyder "svea folk". - 3. Svithjod dokumenterat: - 4. Var låg Svitjod? - 5. Betyder Östra Svithjod Ryssland? - 6. När försvann Svitjod som begrepp? - 7. Litteratur: - 8. Se också:

1. Svithjod, ett folknamn.

Svithjod, Svitiod var ursprungligen ett folknamn på de nordligaste germanstammarna. Enligt Gefionmyten låg sjön Lagen i Svitjod, men söder om Norge. Oden Gaut lär ha slagit ner sina bopelare vid sjön Lagen, när denne invandrade till Norden. Provinsialromantiska intressen har velat överföra begreppet Svitjod enbart på bygderna norr om Mälaren, men vid Odens ankomst till landet var Mälaren enbart en havsvik.Snorre Sturlasson skriver att Svitjod bestod av härader, något som Västergötland och Östergötland gjort i lång tid, medan nuvarande Uppland fick sin härads indelning först år 1350. 200 år före Snorre skriver en Norsk skald om en medlarresa till Svitjod. Denna resa slutar i Västergötland. Ingenstans i berättelsen förekommer Mälarbygderna. Men Snorre skriver även:"... Sedan for han norrut till det landet som nu heter Svitjod. ... Oden tyckte att där var fagra slätter och god jordmån, och han valde sig en borgstad, som nu heter Sigtuna"Vilket tyder på att det är i mälarlandskapen man skall söka landet, (Sigtuna ligger som bekant i Uppland).

2. Svithjod betyder "svea folk".

Stavningen kan variera: svetjud, svitju, svitjod och Suitiod. Ändelsen anses är synonym med folk(jämför Gauthjod som skall betyder "göternas folk, götar".). se svear, götar, jutar och goter Jod, jud, göt och got anses också gå tillbaka på att gjuta och Gautatyr, ett av Odens många namn, i betydelsen "de som gjutits liv i", d.v.s. de levande. Sui skulle med lite god vilja kunna stå för nutida ordet för sjö. Språket på vikingatidens runstenar är till stora delar mycket likt nutida isländska.

Hav och vatten band samman samhällen på denna tidenmedanskog fjärmade folk från varandra. Det gick snabbare att segla från Mälaren till Bråviken än att rida samma väg. Så kustfolk, i synnerhet vid centrala handelsplatser hade ett starkare kulturutbyte än inlandets bönder, som möjligen sågs vid blot, krigsslag eller vid ledung. I flottan fanns en plötslig explosionsartad kraft som fotfolksarméer inte kunde uppbåda på vikingatiden. Användande av kavallerier är beskrivet först på 1100-talet. Tills dess kunde ett kustfolk kontrollera kuststräckor utan större hot, och skapa signalsystem med fyrar som blixtsnabb kommunikation jämfört med ryttare i inlandet som red över stock och sten, över kulle och träsk, många gånger utan riktiga vägar. Svitjod, (nuvarande Uppland eller Mälardalen) hade en dokumenterad anknytning till vatten och flottor.

3. Svithjod dokumenterat:

på Aspastenen:"Vid Aspa löt (äng) korsade Eriksgatan Storån. Utmed vägen nära bron står fyra runstenar (ytterligare en har funnits), två resta stenar och söder om vägen till Lid ligger tingshögen med en rest sten. Runstenarna ger många värdefulla upplysningar; tingstaden omtalas, Rauninge dvs Rönö nämns liksom Svitjod"

I Beowulf:(i Beowulf benämnda "sveon", hos Tacitus "svioner" - se detta ord) Kärnfolket i Svea rike eller Svitjod (i Beowulf kallade "Swiorice" och "Swéo-théod"), varur det nuvarande Sverige framvuxit."

Jordanes ( 500-talet e.kr.) skriver i verket "Goternas ursprung och gärningar" under kapitlet om Scandza:

 • latin: Suetidi, cogniti in hac gente reliquis corpore eminentiores:
 • svenska:Suetidi är av denna stam och och utklassar resten i hållning. (låter som Svitjhod?)

4. Var låg Svitjod?

Svitjod var troligen folklanden norr om Mälaren, nuvarande Uppland och delar av Västmanland. Svearna bodde i Svitjod. Byarna ingick i skeppslag. Skeppslagen styrdes från Husabyn eller Husbyn (kallades senare Kungsgården, och till Husabyn sammankallades skeppslagens "hund" (100 man och fyra stridssnäckor från varje hundare) till ledung. På husabyn fanns en bryte, en sorts fogde som ansvarade för sitt område inför drotten/kungen. Brytarna kunde ha olika rang, t.ex. rodens bryte, jarls bryte, kungs bryte.

Svitjod indelades i tre folkland, Attundaland (åtta hundare), Fjädrundaland (fyra hundare) och Tiundaland (tio hundare). Varje folkland indelades i hundare, den militära och administrativa enheten, som i sin tur indelades i skeppslag. Vid kusterna (även inne i mälaren) låg Roden(Roslagen) vars indelning också var i skeppslag. Det finns en del som talar för att Östan om stång i Östergötland, alltså kuststräckan, ingick i Roden.

5. Betyder Östra Svithjod Ryssland?

Snorres Edda säger att Sveigder av Ynglingaätten: Kung på 200-talet. Son till Fjolner. Reste ut i världen för att söka Gudhem och efter Oden själv. Hamnade då i Östra Svitjod, dvs Ryssland, där han ska ha trollats in i en sten." Detta kan möjligen syfta på det verkliga Östra Svitjod, d.v.s. Roden. Men det kan öven vara Österland som är ett äldre namn för Finland samt Estland (öst-land). Både i Finland och Estland finns gamla svenska bosättningar. Se Finlandssvensk samt Estlandssvensk.

Sagor döljer ibland viss mått av sanning, men den är dold i verserna ibland. Mälardalen kan ha haft relationer till t.ex. riket i Kiev, om det är sant att Rurik hade någon släktskap till Svitjod. PÅ 1000-talet har Svitjod i vilket fall som helst nära kontakter med Kievriket. Olof Skötkonungs dotter gifts bort med Jaroslav I i samma veva som han gör en kupp och tar riket från sin bror Sviatopolk fö. med hjälp av svenska vikingar, det är möjligt att det s.k. Ingvarståget var en av sveakungen organiserad ledung till Kiev. Jaroslav vinner i alla fall, och Ingegärd sätts på en båt till Kiev för att bli storfurstinna i Kiev. En ättling till henne, Rikissa av Polen, komer till Sverige på 1100-talet, då som or till en dansk prins med intressen i Västergötland, Magnus Nilssonav Danmark, och Rikissa gifter sig med Sverker d.ä.. Exakt i vilken form är svårt att säga, men våra relationer till Kiev är nära under flera hundra år. De lär också haft intressen i norra Sverige.

6. När försvann Svitjod som begrepp?

Lagmannen i Tiundaland, Birger Persson till Finsta sammanställde med tolv medhjälpare lagarna från de tre folklanden, skrev Upplandslagen, vilken tingslystes år1296.

Då bildade Uppland en ny landsaga som ersatte folklanden. Möjligen blev då Svitjod undan för undan Svearike??... som under unionstiden kanske börjar sägas på danska, Sverige.

7. Litteratur:

 • Mats G. Larsson Svitjod, resor till Sveriges ursprung, Atlantis år1998, ISBN 91-7486-421-1,kolla fakta hos: Libris,kolla vem som har boken hos: LibraryThing.com,kolla priset hos: Adlibris,Bokus,Internetbokhandeln,bokfynd.nu,bokpris.com

8. Se också:

 • svear
 • svearike
 • Beowulf
 • Jordanes
 • Hervarsagan

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 7+2

Intresserad av fler artiklar?

Value Added Tax
PFFS
Kvarnbergsskolan
Runmarö
Nämdö
Uranos
Pallas
Pan Sonic
Johan Skugge

Senaste sökningarna

honung har fått 1273 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:44:58.

balans har fått 1324 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:44:11.

kalium har fått 1393 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:43:26.

huga har fått 1322 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:41:58.

kristendom har fått 1678 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:40:24.

Soundtrack of Our Lives har fått 1304 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:40:23.

CM har fått 1594 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:40:13.

bowling har fått 1676 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:38:32.

shamanism har fått 1401 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:37:55.

havamal har fått 1517 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:36:54.

imperfekt har fått 1251 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:35:47.

sovjet har fått 1350 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:34:29.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.06 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.