Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Svensk Internethistoria'

Svensk Internethistoria

  • SNUS
  • Swipnet
  • Den digitala salongen
  • bok/Internetrevolutionen
Den tidiga svenska internethistorien kan bäst förklaras av grundaren Björn Eriksen själv skrev någon gång i början av 1990-talet:

"Det hela beror lite på hur man definierar Internet. Strikt så betyder detde nätverk som globalt är sammankopplade med IP som protokoll. Dock brukarman ibland ha en lite vidare definition och ta med alla som adresseras medhjälp av Internets domänadresser även om den fysiska anslutningen inte ärvia IP utan kanske med uppringd UUCP eller liknande.

Internet i Sverige såsom IP-nät startade i princip runt 1987-88 då SUNEToch NORDUnet kom igång. Innan dess fanns inget publikt IP-nät i Sverige(på den tiden fanns även annat än universitet och högskolor anslutna tillSUNET), även om diverse andra organisationer, typ Ericsson, använde IPinternt i delar av sina företagsnät.

Förhistorien i Sverige går tillbaka till 1983, då EUnet kom igång i Sverige.Danmark hade som första land i Norden anslutit sig året innan till mcvax iAmsterdam, som var central backbone för EUnet i Europa. På den tiden varförbindelsen till USA 1200 baud uppringt från mcvax till maskinen decvaxhos Digital, men något år senare flyttade man över till att köra UUCP överX.25 till maskinen seismo (Seismologiska Institutet i USA) där Rick Adamshade hand om något motsvarande till EUnet. Rick lämnade efter ett par årseismo, eftersom verksamheten med nätverk blev för omfattande, och hanstartade UUNET Inc med nätverket Alternet och EUnet flyttade sin förbindelsei Amsterdam till Alternet i Washington och någon gång runt 1986-87 (kommerinte ihåg exakt) gick man över till att använda IP på en till 64 kbpsuppgraderad linje Amsterdam-Washington.

I stort sett samtidigt med EUnet startades EARN (European Academic ResearchNetwork), EUnet betyder/betydde European Unix network om någon hade glömt det,och EARNs motsvarigehet i USA var BITNET. EARN/BITNET använde dock ett helteget protokoll, RSCS, som initialt fanns på IBM-datorer (inte PC utan sådanamed VM eller MVS) och sedermera DEC-datorer. EARN byggde upp ett helt egetnät i Europa, företrädesvis med 9,6 kbps-linjer mellan länderna och i Sverigestod SEARN på QZ som den centrala datorn för Norden. Det var behovet att runt1987 göra något radikalt åt detta EARN i Norden och det X.25/decnet-baseradeSUNET och motsvarande bristfälliga nätaktiviteter inom de övriga nordiskaakademiska näten, som var uppstarten till NORDUnet, vars "arbetsnamn" dåvar X.EARN, innan man visste att det här med IP var framtiden.

Numera finns SEARN hos SUNET-KTH under namnet searn.sunet.se och IP ären allt mer dominerande del även inom EARN, som inte längre har något egetfysiskt nätverk med egna linjer, utom i några få fall, dvs man använderden allmänna IP-infrastruktur som numera finns i Europa.

Nog om EARN. I Sverige startade EUnet den 7 April 1983 klockan 14:02:

Return-Path: <mcvax!jim> Date: Thu,7 Apr 83 14:02:08 MET DST From: mcvax!jim (Jim McKie) To: enea!ber Subject: Hello

You are now hooked to the mcvax. This is just a test. Reply, we will be calling you again soon!

Ignore any references to a machine called "yoorp", it is just a test. Mail should go to "mcvax!....".

Regards, Jim McKie.(mcvax!jim).

då jag från ENEA DATA i Täby anslöt en VAX/780 med BSD Unix till mcvaxi Amsterdam. Att få tag i modem med uppringare var på den tiden nästanomöjligt, men genom import från Holland kom EUnet i Sverige att inomnågra månader växa till följande omfattning (jag gjorde på den tiden"kartor" över nätet):

SWEDEN LOGICAL MAIL MAP Aug 16, 1983 -------------------------------------------------------------------------

suadbsusttds---ttdsa ö öö ö öö +=====enea=====+ ö ö ö öchalmers ö ömcvax (Europe Map)

chalmers är Chalmers i Göteborg som förväntat, suadb en maskin påStockholms Universitet, sus är Statskonsult och ttds-maskinerna fannspå KTH. I september 1988 slutade jag att göra den här typen av kartori och med att det blev i stor sett omöjligt att underhålla dom.

Inledningsvis använde EUnet den klassiska !-formen (Bangpath) av adresser, i stilmed enea!ber. EARN hade något liknande men omvänt och motsvarandeadress skulle där blir BER@ENEA (i den världen hade man en förkärlekför bara stora bokstäver, inte som i Unix, att blanda stort och smått).

Men delivermail ersattes av Eric Allmans nya skapelse, sendmail, ochallt eftersom folk begrep hur man konfigurerade sendmail, så gickEUnet allt mer över till att använda domänadresser à la Internet.1986 registrerades toppdomänen SE och i och med det kan man sägaatt Sverige stod på tröskeln till Internet-världen.

Många universitet hade nu börjat använda IP, eftersom man av traditionhade en förkärlek till BSD Unix och därmed fick programvaran på köpet.Som sagt dröjde det till 1988 tills SUNET blev ett riktigt IP-nät förutomatt man också supportade DECnet. Eftersom SUNET inte hade för avsikt attbli ett publikt IP-nät i Sverige utan kundkategorin blev alltmer striktuniversitet och högskolor, så startades 1990 ett initiativ att få igångett kommersiellt IP-nät. EUnet i stora delar av Europa hade nu redankonverterat till IP som backbone-nät, men i Sverige hade backbone flyttats(1988) från Enea till KTH och det blev lite problematiskt att KTH, somhade fått hand om driften av SUNETs IP-nät, skulle driva ett separatIP-nät såsom EUnet-backbone i Sverige. Under arbetsnamnet G-NET (GuerillaNet) tog SWIPnet form och uppdraget att starta SWIPnet fick till Tele2(då Comvik), eftersom Televerket inte förstod vad vi pratade om.Även EUnets UUCP-verksamhet flyttades över från KTH till detnystartade SWIPnet (september 1991). Från de 6 UUCP-noder som fannsi kartan ovan i Augusti 1983 så är antalet nu i Juni 1994 över 790(med "nod" i det här sammanhanget avses då en organisation, företag etc).

Televerket blev Telia och man insåg sitt stora misstag. Ganska snartefter att SWIPnet startats av Tele2 kom så TIPnet igång inledningsvissom ett projekt inom Telia.I STATEL-upphandligen med avsikt att förse staliga myndigheter ochverk med tele- och datakommunikation vann franska Transpac ikonkurrens med Tele2 och Telia.

Sammanfattningsvis gör det att vi nu, förutom SUNET, har tre Internet (IP)-operatörer i Sverige, SWIPnet/Tele2, TIPnet/Telia och Transpac, dvs detär enbart dessa som själva tillhandahåller, för publika tjänster, egeninternationell kapacitet till det övriga globala Internet.

--Björn"

I början när allt gick via modem fanns bara e-post och Usenet news.

Se även telehistoria.

(Observera SWASCII-kodningen av kartan.)

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 0+0

Intresserad av fler artiklar?

Överfiske
Federal Reserve System
C O Rosenius
Super G
Johannelunds teologiska högskola
Strömbäcks folkhögskola
Tusenkronorssedel
EFS Gyngegården
Laxartade

Senaste sökningarna

magellanska molnet har fått 1349 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 11:48:36.

konservativ har fått 1065 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 11:45:07.

nedåttjack har fått 881 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 11:29:51.

filip har fått 1236 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 11:16:52.

billie har fått 1234 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 11:14:44.

dialog har fått 1259 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 11:14:41.

saddam har fått 1193 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 11:14:24.

smak har fått 1450 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 11:14:22.

AZI har fått 1344 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 11:14:20.

lea har fått 1383 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 11:14:12.

Lucas har fått 1313 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 11:13:28.

ljusår har fått 1359 sökningar. Den senaste gjordes 2021-11-28 11:09:28.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.31 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.