Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Sven Lindberg'

Sven Lindberg

Sven Lindberg, skådespelare (sök IMDb, Projekt Runeberg)

  • född den 20 november 1918 i Stockholm.
  • död den 25 december 2006

Som liten fick han börja skolan i en flickskola, där hans moster var lärarinna. Han spelade teater i gymnasiet men det fick inte honom att på allvar fundera på en teaterbana. Han började studera i Stockholm där han läste litteraturvetenskap och konsthistoria. Men han fortsatte med teater i liten skala och blev så småningom intresserad. Han blev antagen till Dramatens elevskola år1939.

Efter examen började han spela på teatrar runt Stockholm med pjäser av August Strindberg, Hjalmar Bergman, Noël Coward och Garson Kanin. Filmkarriären inleddes med Elvira Madigan (1943) och andra småroller. Det dröjde flera år innan han fick huvudrollen i När kärleken kom till byn (1950) där han spelar en lärarvikarie som kommer till en liten by.

Han spelade in flera filmer under 1950-talet eftersom teatrarna bara var öppna åtta månader om året. Vanligtvis fick han spela välartade unga män fram till Arne Mattssons Damen i svart (1958).

Han jobbade också som producent på Sandrews, bland annat i den mycket framgångsrika Änglar, finns dom? (1960). I Tage Danielssons film Sopor gjorde han ett roligt och elakt porträtt av Olof Palme.

Sven Lindberg fick en hjärnblödning på julafton år2006 då han var på väg till sin familj för att fira jul. Han avled på sjukus på juldagen, 88 år gammal.

Utmärkelser:

  • 1985 års Thaliapris
  • 1985 års ONeill-stipendium
  • 1993 en Guldbagge för sin roll som hårfrisören Ragnar i Glädjekällan
  • 2000 Svenska Akademiens teaterpris

Filmografi:

  • Elvira Madigan, år1943
  • Flickan är ett fynd, år1943
  • Herre med portfölj, år1943, ej krediterad
  • Vi behöver varann, år1944
  • Trötte Teodor, år1945
  • Den allvarsamma leken, år1945, ej krediterad
  • Svarta rosor, år1945, ej krediterad
  • Det glda kalaset, år1946
  • Barbacka, år1946
  • Försök inte med mej ..!, år1946
  • En fluga gör ingen sommar, år1947
  • En svensk Tiger, år1948
  • Banketten, år1948
  • Musik i mörker, år1948
  • Jungfrun på Jungfrusund, år1949
  • Flickan från tredje raden, år1949
  • Frökens första barn, år1950
  • När kärleken kom till byn, år1950
  • Kvartetten som sprängdes, år1950
  • Två trappor över gården, år1950
  • Stjärnsmäll i Frukostklubben, år1950
  • Alice in Wonderland, år1951, svensk dubbning (Bill)
  • Min vän Oscar, år1951
  • Han glömde henne aldrig, år1952
  • Kärlek, år1952
  • I dimma dold, år1953
  • Resan till dej, år1953
  • Fartfeber, år1953
  • Flickan från Backafall, år1953
  • I dur och skur, år1953
  • Gula divisionen, år1954
  • Kvinnodröm, år1955
  • Nattens väv, år1955
  • Hoppsan!, år1955
  • Som man bäddar..., år1957
  • Spielbank-Affäre, år1957
  • En minnesfest, (TV) år1957
  • Damen i svart, år1958
  • Kostervalsen, år1958
  • Musik ombord, år1958
  • Det svänger på slottet, år1959
  • Får jag låna din fru?, år1959
  • Den kära leken, år1959
  • Tärningen är kastad, år1960
  • Myteriet på caine, (TV) år1960
  • Lita på mej, älskling, år1961
  • Swedenhielms, (TV) år1961
  • Kurragömma, år1963
  • Äktenskapsbrottaren, år1964
  • Svenska bilder, år1964
  • Nattmara, år1965
  • Niklasons, (TV) år1965
  • Miss and Mrs. Sweden, år1969
  • Ett dockhem, (TV) år1970
  • Robin Hood, år1973, svensk dubbning (Sir Väs)
  • Bröderna, (TV) år1974
  • Gustv III, (TV) år1974
  • Lejonet och Jungfrun, år1975
  • Ansikte mot ansikte, (TV) år1976
  • Himmel och pannkaka, (TV) år1977
  • Picassos äventyr, år1978
  • Chez Nous, år1978
  • En och en, år1978
  • Blomstrande tider, år1980
  • SOPOR, år1981
  • Babels hus, (TV) år1981
  • Björnen, (TV) år1984
  • Svenska folkets sex och snusk, (TV) år1984
  • Den tragiska historien om Hamlet - prins av Danmark, (TV) år1985
  • Vem är rädd för Virginia Wolf?, (TV) år1985
  • Sommarens tolv månader, (TV-film) år1988
  • Den inbillade sjuke, (TV) år1989
  • Rosenbaddarna, (TV, episod) år1990
  • Ålder okänd, (TV) år1991
  • Facklorna, (TV) år1991
  • Morsarvet, (TV) år1993
  • Glädjekällan, år1993
  • Höst i paradiset, år1995
  • Spring för livet, år1997
  • Där regnbågen slutar, år1999
  • Födelsedagen, år2000
  • Annalisa och Sven, (intervjuv) år2004
  • Asta Nilssons sällskap, år2005

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 8+7

Intresserad av fler artiklar?

Rulltrappa
Turk
Jarl Borssén
Anna Dunér
Gillis Grafström
Roland Hassel
Ulf Andersson
Hesekiel
Ransonera

Senaste sökningarna

ashm har fått 1230 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 00:53:09.

ds har fått 1238 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 00:41:18.

pcb har fått 1299 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 00:41:12.

iso 8601 har fått 1002 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 00:40:40.

exoterm har fått 1139 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 00:34:13.

köld har fått 907 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 00:33:59.

tidningsord har fått 1092 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 00:31:30.

proposal har fått 921 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 00:30:16.

Tyngdpunkt har fått 1638 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 00:24:54.

bella har fått 1385 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 00:23:18.

kompis har fått 1228 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 00:19:39.

ortoceratit har fått 1870 sökningar. Den senaste gjordes 2021-01-17 00:15:21.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.24 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.