Surkål
Surkål är mjölksyrajäst vitkål, en vanlig maträtt på den europeiska kontinenten från östra Frankrike till Centraleuropa. Surkål serveras till kött (t.ex. korv), även om surkålsälskarna kan äta den med (eller utan) vad som helst.Surkål finns att köpa klar på burk, eftersom det är tidsödande att göra den själv. Läs mer om syrning, finns även bra info under bakterier.
Hur göra
- Ta bort stocken på ett vitkålshuvud. Bäst att använda är kålen som finns i affären på sensommaren, hösten
- Strimla därefter vitkålen i fina strimlor
- Lägg ett lager strimlorna i botten på ett speciellt keramikkrus eller ett träkärl
- Varva med strö salt på, ca 1msk för ett kg kål
- Stöt kålen så att den saftar sig
- Häll ett par matskedar surmjölk över
- Lägg en handduk över och lägg en tallrik över så att kålen tryck ner i lagen (häll på vatten om lagen inte täcker)
- Låt stå i två veckor (rumstemp)
- Klar att äta. Är den för sur kan man spola kålen i kallt vatten innan förtäring
En god rätt som man har surkål i är ungersk gulasch.
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
FrallaVitt
Skorpa
Akademiska titlar
Injektiv
Surjektiv
Peppar
Deg
Bakpulver