Stenmurkla
Stenmurkla är en svamp i murkelfamiljen. Svampen liknar bruna skrynklade hjärnor trädda på en gråvit fot och växer oftast på våren och försommaren på blandad mark, gärna sandig. Det är Norrbottens landskapssvamp.Denna svamp är nog den mest välkända murklan och ses som en läckerhet. Det är dock redan sedan 1700-talet kännt att stenmurkla är giftig. Den innehåller giftet gyromitrin som är cancerframkallande och kan påverka fertiliteten negativt. Den skall absolut inte ätas rå! Vill man ändå äta denna svamp ska man gå noggrant till väga. Svampen skall förvällas i mycket vatten 2, kanske helst 3 gånger i minst 5-10 minuter vardera kokning, och varje gång ska vattnet kastas ut. Kokplatsen ska även vara bra ventilerad eftersom svampen avger gaser. Denna behandling påverkar ej svampens goda smak. Forskning har dock visat att man ändå inte helt blir av med giftet, även om det är mycket små mängder kvar efter kokning. Livsmedelsverket avråder från förtäring av svampen, men det är förståss upp till var och en hur man vill göra med den saken.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
SträvsoppSvart hattmurkla
Svart trumpetsvamp
Tegelröd björksopp
Vit hattmurkla
Frances Bean
Virtutech
Mimeograf
Gestetner