Stål
Stål är järn som renats så att det innehåller mindre än 2 % kol. I regel är kolhalten ännu lägre. Stål måste först gjutas innan det kan bearbetas mekaniskt genom valsning eller smidning. Järn som framställs genom att med kol smälta järnmalm eller järnskrot och får stelna i en form kallas gjutjärn eller tackjärn och har en hög kolhalt. Gjutjärn är mycket hårt men sprött och lämpar sig inte direkt för stålframställning. Järnet måste ha en kolhalt på mindre än 2 % för att vara smidbart. Att reducera kolhalten kallas för att färska järnet, som då blir till stål som är mjukare än gjutjärn (segt) men betydligt mer användbart. När man sedan smider stålet så blir det både hårt och segt.Genom upptäckten av stålet fick man en metall som var relativt billig, hade många olika användningsområden och var lätt att forma. Att man både kunde böja och slipa metallen (till skillnad mot gjutjärn som ej kunde böjas) gjorde att man kunde få fram både hållbara och vassa verktyg.
Stål har länge varit en viktig exportvara för Sverige.
Se även:
- Järn
- Rostfritt stål
- Hårdmetall
- Metallurgi
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
LeksakVarumärke
Trivial Pursuit
Uppkäftig
Hemmaarena
Real Madrid
FC Barcelona
FC Bayern München
Världsmästare