Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Stadsmotorväg'

Stadsmotorväg

Stadsmotorväg, eller urbana motorvägar, är kort och gott en motorväg som går igenom tätorter med tätortsbebyggelse på bägge sidor av vägen och ofta igenom mark som tidigare var bebyggd med bostads/industribebyggelse men som fick rivas p.g.a. vägbygget.

Under 50-60-70 talen planerades många stadsmotorvägar som skulle gå rakt igenom stadskärnorna, men endast ett fåtal av planerna blev realiserade. Efter 70-talet har det i stort sett varit omöjligt politiskt att kunna bygga en stadsmotorväg, om man menar en väg som är utformad som en motorväg (men ofta med smalare filer och vägrenar och med bullervallar vid sidorna), som kräver att massor av fastigheter måste lösas in och går på markytan. Numera när motorvägsprojekt genomförs i städer handlar det ofta om kostsamma tunnlar och broar som byggs över/under marken för att avlasta stadsgator från genomfartstrafik och där få hus måste rivas för att bygga vägen. Politiskt har många stadsmotorvägsprojekt både i Sverige och internationellt stupat på priset (många fastigheter med många olika ägare och med högt värderad mark måste lösas in), gräsrotsmotstånd(protestgrupper och aktioner samt naturlig motvilja över att få sin fastighet inlöst) och inte minst miljön (belastar staden och många gånger blir det stora trafikstockningar eftersom många fordon måste trängas in/ut centrum)

I Sverige byggdes stadsmotorvägar (enligt min egna definition en motorväg som går rakt igenom områden tidigare bebyggt med fastigheter och nära stadens centrum) i följande städer:

 • Borås (förmodligen det mest utmärkande exemplet i Sverige där motorvägen bokstavligen skär igenom en fabrik och där man kan se hela centrala staden från motorvägen. Riktigt sevärd väg, som man lätt kan förundras över hur de överhuvudtaget kunde få den byggd med tanke på att det hade varit omöjligt med den linjesträckningen idag)
 • Göteborg (när motorvägen drogs igenom Gårda på 60-talet för att ansluta till Tingstadstunneln revs 1200 lägenheter, i somliga fall var de uppförda så sent som på 30-talet. Vackert upplyst på nätterna.)
 • Helsingborg (särskilt södra motorvägsinfarten betydde att en del hus fick plikta med sina liv. Ledens utformning från där motorvägen slutar idag in till centrum kommer dock att ändras när Söderledstunneln byggs)
 • Jönköping (byggdes på 60-talet men håller fortfarande... Vacker utsikt från vägen, inte minst när man ser den berömda Jätten Vist. Den vackraste urbana motorvägen av dem alla if I say so myself).
 • Karlskrona (den stora vägen in till Karlskrona centrum, ganska ödslig väg och inte så mycket stadsbebyggelse ser man från vägen heller)
 • Karlstad (går ochså ganska centralt, med en stor bro över Klarälven)
 • Malmö (även om Inre Ringvägen tillkom samtidigt som den övriga bebyggelsen längs vägen så revs flera kvarter när infartsvägen från Lund byggdes på 60-talet)
 • Stockholm (När Essingeleden byggdes revs en hel del fastigheter. Idag hade projeket aldrig blivit byggt som det blev på den tiden)
 • Södertälje (återigen ett gränsfall då bebyggelsen tillkommit efter att vägen byggdes men eftersom vägen går tämligen centralt igenom staden tar jag med även denna. Ganska vacker väg som inkluderar den stora motorvägskorsningen mellan E4/E20)
 • Uddevalla (Idag är motorvägen i sin tur ersatt av den nya E6 vid Sunningenleden, som omfattar en ny bro över fjorden. Den är dock fortfarande betydelsefull för den trafik som kommer från Trollhättan/Vänersborg och skall till Norge via E6, och utgör en lokal pendlingsväg)
 • Västerås (Inget speciellt för att vara stadsmotorväg, men innebär i varje fall motorväg till skillnaden från de igenproppade motortrafikledsanslutningarna som ännu inte är utbyggda till motorväg. Här är det faktiskt mer trafikstockning och köer på E18 utanför stan än i själva staden).
 • Örebro (gränsfall eftersom vägen tillkom samtidigt med övrig bebyggelse längs vägen men när den södra infarten byggdes revs en hel del så det får gå an)

Dessa städer har motorvägar som passerar igenom tätorten men räknas inte av följande skäl:

 • Växjö (motorvägen är en matarled från Alvesta och går igenom tidigare jungfruelig mark. All bebyggelse har tillkommit samtidigt/efter vägens tillkomst)
 • Kalmar (samma sak som Växjö, och Ölandsleden till Ölandsbron är ingen riktig motorväg)
 • Lund (Motorvägen byggdes 1954 förbi Lund och nästan all bebyggelse längs motorvägen har tillkommit under/efter 1970-talet så bebyggelsen har anpassat sig till vägen)
 • Halmstad (Ursprungligen en motortrafikled som blev utbyggd till motorväg. Helt klart är det en väg igenom tätortsbebyggelse, men återigen har all bebyggelse man ser längs vägen tillkommit efter vägens tillkomst och räknas alltså inte)
 • Norrköping (E4 går utanför stan numera. E22 Söderköpingsvägen går igenom tätortsbebyggelse, men som sagt inte igenom tidigare bebyggd mark.)

Det som enligt mig är speciellt med stadsmotorvägar, eller de urbana motorvägarna, är att de innebär ett avbrott från den vanliga vägmiljön, som innebär att man kör ute på landsbygden, och att man kör igenom stan istället. På nätterna är de dessutom ofta upplysta och företag som ligger i närheten av en stadsmotorväg har satt upp sina neonskyltar för att synas i mörkret. Kort sagt är det ett helt annorlunda sceneri än vad man brukar vara van vid när man kör bil, det är något speciellt att titta ut över det urbana sceneriet och ändå åka på en motorväg fri från trafikhinder. Det är ingen vanlig stadskörning med trafikljus och gatukorsningar utan trafiken flyter fritt. En speciell stämning kort sagt.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 1+5

Intresserad av fler artiklar?

Dennispaketet
Södra länken
Laverne and Shirley
Thomas Nordegren
Nils Torvalds
Karl Knutsson
Jöns Bengtsson
Kettil Karlsson Vasa
Susan Sarandon

Senaste sökningarna

vitlök har fått 1375 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:55:47.

nätmask har fått 1273 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:54:51.

Knutbymordet har fått 1542 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:52:24.

fan har fått 1460 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:51:08.

NETBIOS har fått 1312 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:50:40.

Otolog har fått 1850 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:50:20.

gutenbergbibeln har fått 1141 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:49:44.

vener har fått 1430 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:49:30.

knorrhane har fått 1342 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:49:11.

rk har fått 1562 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:46:23.

di har fått 1925 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:46:20.

rinkebysvenska har fått 4259 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:42:22.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.