Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Soundtrack of Our Lives'

Soundtrack of Our Lives

The Soundtrack of Our Lives är ett svenskt rockband som slog ned som en bomb på den svenska rockscenen år1996.

Grunden för The Soundtrack of Our Lives lades dock för länge sedan, med ett band vid namn Union Carbide Productions. Det var rockhjältarna Torbjörn Ebbot Lundberg, Björn Olsson, Patrik Caganis, Henrik Rylander och Per Helm som startade UCP. Bandet lär ha varit ett intressant liveband, och sägs ha svenskt rekord i antal turnémil. Efter två skivor med UCP så lämnade gitarristen Björn Olsson bandet och ersattes med Ian Person, och bandet fortsatte att spela på utan några större försäljningsframgångar. Efter en misslyckad fjärde platta med Union Carbide Productions så tog den långa resan slut. Killarna bestämde sig för att gå skilda vägar. Dock inte för att lämna musiken helt. Ebbot Lundberg sjöng och ledde gruppen Levity Ball ett tag och övriga medlemmar tog sig an diverse musikprojekt. Nu för tiden så hittar man en del av dessa rockhjältar i The Soundtrack of Our Lives.

Under år1995 tog Björn Olsson, som lämnade UCP efter två plattor, kontakt med Ebbot Lundberg och föreslog ett nytt samarbete. Detta var egentligen inte vad Ebbot själv ville, han ville hellre vandra i fjällen, ta långa båtsemestrar, och bara vila ut. Men musiken lockade. Björn hade varit flitig i studion medan han varit borta från UCP och spelat in mycket demomaterial, dessa grunder till låtar började vandra mellan Björn Olsson och Ebbot Lundberg efter att de talat ut om UCP-tiden tillsammans. Tanken på ett nytt band med ny musik började ta form. Efter att fått med sig den gamla UCP medlemmen Ian Person (Gitarr), Martin Hederos (Keybords) från Nymphet Noodlers, Kalle Gustafsson (Bas) från Electric Eskimoes och Fredrik Sandsten (Trummor) från Whipped Cream var The Soundtrack of Our Lives ett faktum.

Under år1995 så började man repa och spela in nya låtar. De skrev mer än 70 låtar varav 42 spelades in. Man gick dock ut lugnt och gav ut vinylsingeln "Four Ages" på Dolores Recordings. I början av år1996 fick de kontrakt med det något större skivbolaget Warner / Telegram Records och gav ut EP:n Homo Habilis Blues som gav hiten "Instant Repeater ´99". Det var nu som pressen började lägga märke till detta fantastiska band, med deras brutala men ändå förstummande vackra rock. På sommaren år1996 så spelade man in sitt debutalbum, /Welcome to The Infant Freebase, i en trång studio på Västralånggatan i Göteborg. Inspelningen var smått kaotiskt eftersom grabbarna bara kunde spela in på natten då det var för varmt på dagen. Hela bandet var trötta och irriterade på varandra. Albumtiteln syftar tillbaka på kaoset i studion. Från början ville Soundtrack släppa en CD-box men skivbolaget sa nej, då ändrade man sig och ville i alla fall vara första bandet i världen att debutera med en dubbel-CD men även denna gång sa skivbolaget nej. SOOL fick nöja sig med ett album med 20 spår, ett nederlag. Hösten år1996 man gav ut CD:n "Welcome to The Infant Freebase". Ett helt fantastiskt album. Skivan var fylld till bredden med 20 låtar, allt från röjiga rocklåtar till vackra ballader.

I februari år1997 blev Soundtrack nominerade i fem kategorier i den Svenska Grammisgalan, och lyckades ro hem priset för "Årets Nykomlingar år1996". Priset kändes ändå lite som ett tröstpris då man var nominerad till några av de riktigt tunga utmärkelserna som "Årets Skiva", "Årets kompositörer" och "Årets Pop/Rock grupp". Det var nu bandet var nära ett allmänt genombrott i Sverige och det som inte fick hända hände. Björn Olsson hoppade av. Han hade alltid varit störd av allt stoj runt band och det var inte första gången han hoppat av ett band heller. Björn Olsson hade sedan år1993 haft en dröm att göra en egen, instrumental skiva och nu skulle han äntligen få chans att göra det. Det blev kaos i bandet och SOOL var väldigt nära att splittras. Men Björn bestämde sig för att bara hoppa av bandet på alla liveframträdanden och fortsatte att skriva låtar med bandet. På så sätt så kunde han pula med sin instrumentala skiva när SOOL var och spelade. Björn Olsson ersattes av gitarristen Mattias Bärjed från Nymphet Noodlers. Hösten år1997 släppte Björn sin mystiska, Bo Hansson inspirerade, instrumentala skiva på Dolores Recordings. Skivan blev ingen större försäljningssuccé trots att den var mycket bra, och fick bra kritik av pressen. År1997 skulle SOOL erövra England var det sagt. Man åkte dit och gjorde flera lyckade spelningar som förband till Hurricane #1. I samband med spelningarna så släppte man även singeln "Mantra Slider" och hela albumet "Welcome to The Infant Freebase".

I slutet av år1997 så gick SOOL in i studion igen för att spela in sitt andra album, den här gången så skulle man använda en ny, modernare studio. Men grabbarna tyckte studion var för stor och onaturlig så efter några dagar flyttade man tillbaka till originalstudion på Västralånggatan i Göteborg. I april 1998 så kom första singeln "Black Star" som var en fantastisk låt, men blev ingen större hit. Innan man släppte hela albumet så hann man åka till England för tretton fullsatta spelningar som förband till Kula Shaker.

Den 24 april 1998 släpptes andra albumet, /Extended Revelation (for the Psychic Weaklings of the Western Civilation). "Extended Revelation" var lite lugnare och mer psykedelisk än "Welcome to The Infant Freebase" och fick inte riktigt lika bra kritik som debuten, men visst var det en värdigt men mindre jämn uppföljare till "Welcome to The Infant Freebase". "Extended Revelation" var en förlängning på den första skivan och mycket av materialet som inte fick plats på debuten kom med här. Våren 1998 så började Englandslanseringen ta riktig fart och den Engelska pressen var helt lyriska. Soundtrack gav många intervjuer och plattan fick ett varmt mottagande. Sällan har en svenskt band blivit så hyllat av den engelska pressen. Till och med Noel Gallagher tyckte de var fantastiska (fast han har svårt att erkänna det då dom är från Sverige). Sommaren gick förbi med diverse spelningar i Sverige och England. Under hösten var Soundtrack förband till Rolling Stones i Globen inför 13.000 människor. Det faktum att det var Rolling Stones själva som valt dem gör det hela ännu mer smickrande. Eller som Soundtrack själva uttryckte det:- Det visar att de har god smak.

Hösten år1998 var trots det en ganska lugn höst. Mattias och Martins gamla band Nymphet Noodlers gjorde några vilda livespelningar tillsammans. Annars jobbade SOOL mest på i utlandet och hade inte så mycket tid för Sverige. Framåt senhösten så skrev de några nya låtar klart. Klart värt att notera är också att Ian Person och Mattias Bärjed blev utsedda till "Årets Gitarrhjältar 1998" i den stora Gibsongalan.

I början av 1999 blev man ännu en gång nominerade i den svenska grammisgalan. Denna gång till "Årets Hårdrocksband". Självklart vann inte grabbarna priset och tur var väl det, eller som Ebbot uttryckte det:- Vi skulle lika gärna vart nominerade till nobelpriset i kemi.

Under våren 1999 åkte man ut i Europa och turnerade som förband till The Cardigans. I samband med det gjorde man även några egna spelningar i England.

Annars var det ganska tyst kring Soundtrack of Our Lives här hemma i Sverige under 1999. Det berodde mest på att grabbarna hade fullt upp med att lansera sina plattor i övriga världen. Under sommaren tog bandet det mest lugnt, skrev lite låtar och gick med jämna mellanrum in i studion för att exprimentera lite. Vi fick inte se Soundtrack på varken Hultsfred, Emmaboda eller Roskilde.

Under hösten och vintern gick man in i studion igen för att spela in nytt material. Det första smakprovet fick vi höra genom den något absurda julhälsningen Stuck In The Chimney. Låten trycktes i 25 exemplar, varav 10 lottades ut här på hemsidan.

År2004 skulle bandet slå igenom i USA. Men det uppstod en namntvist och Soundtrack of Our Lives tvingades heta The Soundtrack of Our Lives (T.S.O.O.L) i USA.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-15 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 7+7

Intresserad av fler artiklar?

Deborah Lipstadt
Svenska Media
Lennart Berg
John Kerry
Howard Dean
Wesley Clark
Joseph Lieberman
Jonas dom Geer
Kommunismens brott

Senaste sökningarna

montereyfestivalen har fått 1285 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-30 01:37:24.

dialekt har fått 1573 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-30 01:34:35.

sekvens har fått 1245 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-30 01:29:51.

ukm har fått 1322 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-30 01:27:39.

hundrakronorssedel har fått 1246 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-30 01:26:00.

omoral har fått 1217 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-30 01:25:52.

bronker har fått 1306 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-30 01:21:14.

muzak har fått 1393 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-30 01:18:58.

butiker har fått 1263 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-30 01:15:40.

tokfrans har fått 1308 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-30 01:04:53.

bilprovningen har fått 1263 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-30 00:55:29.

valsedel har fått 1247 sökningar. Den senaste gjordes 2022-09-30 00:55:08.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.48 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.