Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Sömnapnésyndrom'

Sömnapnésyndrom

Sömnapneéer är andningsuppehåll under sömn. De delas in i obstruktiva och centrala, beroende på sin orsak. En obstruktiv apné orsakas av att de övre luftvägarna faller ihop och hindrar luft att komma ner i lungorna. En central apné orsakas av att andningsmuskulaturen inte får några signaler från hjärnans andningscentrum att andas. Vid en obstruktiv apné fungerar signalerna från andingscentrum, vilket gör att patienten alltså har bröstkorgs- och bukrörelser när han/hon försöker dra in luft, men att ingen luft kommer ner. Vid centrala apnéer har patienten inga andningsrörelser. Det finns även så kallade blandapnéer, som innehåller ett inslag av båda typerna (obstruktiva och centrala).Närbesläktat med apnéer är hypopnéer, som innebär att det visserligen sker ett luftflöde ner i lungorna, men att detta är minskat jämfört med normalt. Det finns idag ingen konsensus om hur mycket luftflödet ska vara minskat för att det ska klassificeras som en hypopné. Många patienter har både apnéer och hypopnéer omväxlande under sömnen. Andningsstörningar under sömnen leder till en nedgång av hemoglobinets syremättnad, en desaturation. Det leder också till frekventa, korta uppvaknanden, sk mikroarousals, och en allmänt störd sömn. Den störda sömnen leder också till puls- och blodtrycksstegringar (den exakta mekanismen bakom hur andningsstörningarna leder till puls- och blodtrycksstegringar är inte känd i detalj). I och med att patienten vaknar till normaliseras andningen och blodets syremättnad, och patienten somnar då ofta om igen. Många av dessa uppvaknanden är för korta för att patienten ska minnas dem nästa morgon, varför patienten, trots täta uppvaknanden, kan uppleva att han sovit ostört och djupt hela natten. Patienten kan dock på grund av sin störda sömn uppleva dagsömnighet.

Det finns flera orsaker som samverkar till utvecklingen av ett obstruktivt sömnapnésyndrom. Övervikt och alkohol ökar besvären; övervikt genom att leda till fettdeponering i svalget och därigenom trängre luftvägar, och alkohol genom att vara muskelavslappnande och öka sannolikheten för att luftvägarna ska falla samman. Neuromuskulära sjukdomar, stroke och missbildningar i de övre luftvägarna är andra orsaker som kan ha betydelse. Många som utvecklar OSAS börjar med att vara frekventa snarkare, varefter de börjar få andningsuppehåll först i ryggläge (när hakan faller bakåt) och sedan i alla sovställningar. På senare tid har man börjat intressera sig för långvarig snarkning som en kausal faktor bakom andningsuppehållen (dvs att snarkning inte bara är ett tidigt stadium i förloppet, utan att det kanske är snarkningen i sig själv som orsakar att patienten med tiden får andningsuppehåll). Man tänker sig då att snarkningen ger vibrationer i svalgets mjukdelar, och att dessa vibrationer med tiden leder till skador på de nerver som går till svalgets muskler, analogt med att arbete med vibrerande verktyg kan ge nervskador i exv händerna. Man får då en försvagning och förtvining av svalgmuskulaturen, och det leder till ökad benägenhet för svalget att falla samman, och det i sin tur ger andningsuppehållen.

Med tiden kan obstruktivt sömnapnésyndrom även vara inblandat i utvecklingen av ett flertal andra sjukdomar, som t ex högt blodtryck, typ II-diabetes, hjärtinfarkt och stroke. Det är först under de senare åren man börjat titta närmare på mekanismerna bakom dessa kopplingar, och fortfarande är det mesta okänt. Man tänker sig dock att desaturationerna leder till en förändring av genuttryck i vita blodkroppar och i blodkärlsväggarnas celler och en ökad bildning av fria radikaler, och att detta med tiden leder till åderförkalkning. Obstruktivt sömnapnésyndrom verkar också vara en riskfaktor för fetma (dvs det är inte bara så att fetma ökar risken för obstruktivt sömnapnésyndrom, utan sömnapnésyndromet i sig kan ge fetma, troligen genom att störa den hormonella regleringen av hunger- och mättnadskänslor).

Diagnostiken av sömnapnésyndrom görs genom att man under sömn mäter ett antal parametrar som är relaterade till sömn och andning. man brukar tala om fyra olika "nivåer" i diagnostiken, beroende på hur omfattande mätningar man gör. Det vanliga i Sverige är att man under en natt registrerar patientens luftflöde genom näsan, bröst- och bukrörelser, puls, syremättnad i blod och sovställning. Därefter kan man se eventuella andningsuppehåll och hur de är kopplade till puls och syremättnad. Om man önskar en högre diagnostisk säkerhet kan man kombinera denna registrering med registrering av EEG (elektrisk aktivitet i hjärnan), ögonrörelser och muskeltonus. Detta kan göras i patientens hem eller på ett särskilt sk sömnlaboratorium. Med hjälp av dessa extrasignaler kan man se exakt hur djupt patienten sovit under nattens olika delar, och man kan se uppvaknanden kopplade till andningsstörningarna. Man räknar därefter ut antalet apnéer och hypopnéer per timme, och likaså antalet tillfällen där blodets syremättnad minskar per timme, och får då fram indextal som talar om hur uttalade patientens besvär är. Diagnosen obstruktivt sömnapnésyndrom kräver påvisade andningsstörningar under sömn i kombination med nedsatt dagfunktion/dagsömnighet orsakat av andningsstörningarna.

Det finns ett flertal olika behandlingsalternativ, där de vanligaste idag är beteendemodifikation (motion, viktnedgång och att undvika alkohol och ryggläge), bettskena som drar fram underkäken under natten och hindrar den att falla bakåt och CPAP-behandling (Continuous Positive Airway Pressure), där patienten utrustas med en maskin som via en mask skapar ett övertryck mot vilket patienten får andas, så att luftvägarna hålls uppe. Operation förekommer i utvalda fall och kan då ha god effekt, framför allt där man har en tydlig anatomisk orsak till snarkningen och patienten är normalviktig.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 1+5

Intresserad av fler artiklar?

Charles Gounod
Sottern
Världens ände
Folke Fridell
Hjälmseryd
Husvagnsfabrikör
Flottarkärlek
Vapenfaktori
Societetshus

Senaste sökningarna

1 har fått 1663 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 21:52:13.

februarirevolutionen har fått 1434 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 21:52:05.

påsnit har fått 1407 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 21:51:54.

adress har fått 1682 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 21:51:38.

hjorthornssalt har fått 1160 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 21:51:21.

veto har fått 1325 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 21:51:14.

Brezjnevdoktrinen har fått 1741 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 21:50:52.

kemisk förening har fått 1499 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 21:50:43.

snopp har fått 1653 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 21:50:13.

rock har fått 1802 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 21:50:01.

äppel päppel har fått 1080 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 21:49:24.

avec har fått 1575 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 21:49:11.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.