Sojaböna
Sojabönanär en baljväxt som är rik på protein, fiber och järn. Det är den vegetabilie som innehåller mest protein procentuellt sett. Sojabönor ser ut ungefär som en gula ärtor, tills dess att man blötlägger dem, då växer de med ungefär 100%. Innan man använder sojabönor i grytor, sallader eller annat, bör man låta de ligga i rikligt med vatten i 10-12 timmar.Soja tillverkas av sojabönor.
Sojabönan härstammar från Asien. I många tusen år har den ingått i basfödan i sitt hemland Kina. Än idag hör sojaprodukter av olika slag till Orientens viktigaste proteinkällor. Sojabönan har högre fett- eller proteinhalt än övriga baljväxter. Den innehåller 17% fett och 34% protein. Större delen av fettet är fleromättat. Proteinet innehåller alla essentiella aminosyror. Dessutom är sojabönan rik på B-vitamin och mineraler.
Sojabönor kan användas tillatt göra exempelvis sojadricka, lecitin, sojaolja, tofu, sojaprotein, miso och sojasås. I de asiatiska länderna äter man sällan kokta sojabönor. Man anser att det är för kraftig och svårsmält mat. I stället äter man förädlade sojabönsprodukter som är betydligt mer lättsmälta.
Miso är en mjölksyrejäst pasta av sojabönor, vatten, salt och en bakteriekultur. Pastan lagras i trätunnor i mellan ett och tre år. I framför allt japansk matlagning används den som krydda och buljong.
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
AmöbaCYM
CK
DVI
CTAN
PdfTeX
Cygwin
Bouvetøya
Lars Vilks