Sockeralkohol
En sockeralkohol är i allmänhet något mindre söt än vanligt socker. Sockeralkoholer geri likhet medvanligt socker, energi och är därför inget bra alternativ för diabetiker eller bantare.Sockeralkoholer: E-nr namn motsvarande sockerart E 420 sorbitol E 421 mannitol E 967 xylitol E 953 isomalt E 966 laktitol laktos E 965 maltitol maltos
Dessa sötningsmedel är inte sockerarter, utan sockeralkoholer. De betraktas även som livsmedelstillsatser därför har de ett E-nummer. Flertalet av dessa förekommer i naturen, men oftast i så låga halter att kommersiell utvinning inte är lönsam. I stället framställs sockeralkoholerna ur naturliga sockerarter genom reduktion med vätgas under högt tryck och med nickel som katalysator. Varje sockeralkohol har en motsvarande sockerart.
Dessa sötningsmedel absorberas långsamt och ofullständigt, vilket leder till att vatten hålls kvar i tarmen, vilket kan ge upphov till diarré. Konsumtion av större mängder, särskilt av mannitol, laktitol och sorbitol och till viss del även maltitol och xylitol, kan därför verka laxerande. Livsmedel som innehåller mer än tio procent sockeralkoholer bör därför märkas med uppgift om att överdriven konsumtion kan ha laxerande verkan.
En del av sockeralkoholerna anses mindre skadliga för tänderna. Detta beror på att de inte sänker pH-värdet i munnen. De kariesframkallande bakterierna inte kan utnyttja dessa sötningsmedel som energikälla. Xylitol har dessutom en karieshämmande effekt. Det är vanligt att medicinska tuggummi innehåller Xylitol.
Se även:
- Socker
- Sötningsmedel
- Sockerarter
- E-nummer
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
SmakprästGratinerad ugnsfalu
Pasta à la Roso
Pastasallad
Potatissallad
Ravioli
Risboll
Stuvade makaroner
Ungersk gulasch