Socialism
Socialism är en benämning på en politisk ideologi som sätter jämlikheten i främsta rummet. Socialismen för också arbetarklassen eller de svagaste i samhällets talan. Man vill åstakomma jämlikheten genom jämn fördelning och gemensamt ägande av resurser.Den utmärks av tilltro till gruppens, kollektivets och eventuellt statens förmåga att lösa politiska och ekonomiska problem.
Ordet "socialism" började användas under upplysningen som en beteckning på människans sociala natur. Socialismen vidareutvecklades i början av 1800-talet ur upplysningsidéerna. Radikala liberaler blev då socialister. Först på plan var de så kallade "utopiska socialisterna", som Robert Owen och Henri Saint-Simon. Owen var en upplysningsman och ville förändra samhället genom reformer. Saint-Simon var en utopist och ville skapa ett perfekt samhälle med varje kugghjul på rätt plats.
Under 1800-talets mitt uppstod en mängd rörelser som kan kallas socialistiska. Skriften Det kommunistiska manifestet från 1848, författad av Karl Marx och Friedrich Engels, ville skapa ordning och enhetelighet kring begreppet. Författarna kritiserade föregångarna och kallade dem utopister utan den vetenskaplighet som Marx och Engels hävdade utmärkte deras egen socialism/kommunism, som inkluderade lagar för samhället och historien. Vid sidan av marxismen utvecklades också den frihetliga, (individualistiska?) socialismen.
Preussaren Ferdinand Lassalle bildade år1875 det första socialdemokratiska partiet. Marx gick med, men så småningom blev meningsskiljaktligheterna för stora och i början av 1900-talet splittrades marxismen i en revolutionär del, kommunismen, och en reformistisk del, socialdemokratin.
Socialdemokratin blev alltmer reformistisk. I Sverige lånades idén om folkhemmet från Bismarcks Tyskland via den konservative professorn Rudolf Kjellén. Den svenska socialdemokratin övertog även idén om en statligt styrd industri. Socialismen blev ett medel att tämja marknaden med.
Socialdemokratin förändrades vid 1970-talets mitt, då dess ekonomiska metod, keynesianismen, ansågs oförmögen att hantera inflation, sysselsättning och budgetunderskott. En ny mer liberal variant skapades, kallad tredje vägen. I Sverige kallas anhängare till denna socialism för förnyare.
Den kommunistiska varianten har däremot blivit alltmer marginaliserad. Idag i början av 2000-talet anses endast Nordkorea, Kuba, Kina, Vietnam och Laos vara kommunistiska. En del vill snäva av antalet länder ytterligare, exempelvis med hänvisning till Kinas allt högre grad av marknadsekonomi.
Socialismen är inte en enhetlig rörelse eller ideologi. Det har också funnits socialistiska utomeuropeiska socialistiska varianter, som Muhammar Khadaffis arabiska socialism i Libyen och Nyereres afrikanska socialism i Tanzania.
Se ävem
- anarkism
- syndikalism
/diskussion om artikeln
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
ValutaMygga
Myggbett
Barnbok
Producent
Lag
Björn Gustafson
Metaur
Willy Lind