Social ingenjörskonst
1 Social ingenjörskonst planerad gradvis samhällelig social förändring och förbättring. Uttrycket myntades av amerikanen William H. Tolman i slutet av 1800-talet. När den moderna industrin använde sig av ingenjörer för att erhålla effektivitet i företagen, så behövdes enligt Tolman även samma planering för arbetarna i det privata livet. Arbetsgivarna skulle med sin kunskap från industrins planernade och med sina resurser kunna hjälpa arbetarnas familjer med detta.På 1920 och 1930-talet börjar begreppet användas av uppbyggandet av en välfärdsstat.I Sverige blir makarna Myrdal tongivande förespråkare av den rationella svenska sociala ingenjörskonsten där livet skulle läggas till rätta. I praktiken fick dock makarna Myrdal inte så stark genomslag för sina ideér om ett fullständigt genomreglerat samhälle. Karl Popper är en politisk tänkare som förespråkat den refromistiska sociala ingenjörskonsten som verktyg till samhällsförändring, främst i motsats till revolutionära samhällsförändringar.
Länk om social ingenjörskonst och Popper i LO-tidningen http://lotidningen.lo.se/nyheter/artikel.asp?type=LEDARE&nID=283
Genusforskaren och historikern Yvonne Hirdman har skrivit en bok om Alva Myrdals utopiska drag i sin bok Att lägga livet till rätta som ingick i den svenske maktutredningen.
2 Social ingenjörskonstär en svensk översättning av social engineering.
Social ingenjörskonst handlar om att prata sig förbi sekreterare, systemadministratörer etc, etc. Man kan låtsas vara någon annan från samtal till samtal - allt i avsikt att få loss information såsom lösenord som sedan kan användas i säkerhetsattacker, för att bryta sig in i datorsystem, telefonväxlar eller vad det nu kan vara.
Helt enkelt att istället för att manipulera datorsystem manipulera människorna som handhar dessa. Ofta behöver man inte ens ljuga utan kan bara utnyttja den tillit som ofta redan infinner sig inom en organisation. Att till exempel bara fråga efter ett lösenord brukar ofta resultera i att man får det.
En känd bok inom området är Kevin Mitnicks The Art of Deception.
Se även
- Datasäkerhet
- Cracker
- Phreaker
Diskussion här
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
PowernapGötiska förbundet
Max Stirner
Girighet
Reglering
Punktbeskattning
Vänsterparti
Vexillologi
Rökbomb