Smörgås
En smörgås består i sin enklaste form av en bit bröd med smör och/eller pålägg.Ordet kommer av ordet "smör" samt ordet "gås", som i detta sammanhang är ett gammalt dialektord som betyder "en klick smör". En annan dialektalt uttryck är flötgås som förutom smör även betyder halvkärnad grädde. Ordet bör ha betytt smörgäss som flyter ovanpå. Flöt har även i norrländskan varit en benämning grädde eller sur grädde. Liknande ord finns i danskans (fløde) eller norskan (fløte), Andra ord med liknande sammansättning har senare tillkommit t.ex. flottgås, kärngås och sirapsgås.
Mer avancerade smörgåsar kan innehålla i stort sett vad som helst, förutom brödet; se t.ex. smørrebrød, sandwich eller Dagobertmacka. Jämför även med macka och nattmacka.
Den garvade smörgåsätaren kan prova en Elvismacka, Elvis livrätt:
- två skivor vitt bröd
- en banan
- jordnötssmör
- smör till stekning
Bred jordnötssmör på brödskivorna. Skiva banan över den ena skivan, lägg på den andra skivan. Stek i smör. (Den moderne gourmanden breder i stället smör på utsidan av brödskivorna och grillar i smörgåsgrill). Innehåller kalorier så det räcker och blir över.En annan mycket god smörgås är tomat/majonnäs macka. Börja med att bred majonnäs på en vitt brödskiva. Lägg sedan på 2-3 tomatskivor och avsluta med grovmalen svartpeppar
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
KräldjurKräfta
Nostalgi
1001 Crew
Delta Force
Do
Per
Andreas
Mats