Smör
Smör är en mejeriprodukt som framställts sedan stenåldern genom att kärna (eller "vispa") grädde tills hårda och gula smörklumpar bildas och kan skiljas från den vattenliknande kärnmjölken. Det så erhållna smöret saltas och förvaras kalt. Det har en fetthalt om 80% och används som smörjade och smakberikande tillsats i matlagning, bakning, stekning och till att breda på bröd, varvid man får en smörgås, vilket ord ursprungligen syftar på de gula klumparna som bildas under kärningen och då flyter som gäss på kärnmjölken.Då smör är en förhållandevis dyr produkt, har diverse enklare ersättningsprodukter sökts. I sydliga länder används olivolja. Under 1800-talet började man i industriell skala tillverka margarin, som är en smörersättning gjord av något annat slags fett, t.ex. rapsolja eller valtran. Under senare delen av 1900-talet har en ökande medvetenhet om riskerna med alltför fet mat lett till sökandet efter substitut med lägre fetthalt, så kallade lättmargariner. En av de tidiga svenska sådana produkterna var Lätt & Lagom med 40% fetthalt.
Smörproduktionen har i Sverige skett genom bönderna, deras mejerier och i modernare tid genom bondekooperationens monopolistiska mejerirörelser, medan framställningen av margarin haft lägre inträdesbarriärer och därmed varit öppen för entreprenörskap och marknadsmässig konkurrens. En naturlig följd av detta är att marknadsdominanten (genom organ som SMR och Mjölkfrämjandet, tidigare kallat Mjölkpropagandan) försökt framställa margarinet som en mindre värd produkt av tveksam kvalitet och hygien.
http://meltingpot.fortunecity.com/nevada/639/a-manniskor.jpg
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
PåskBär
NRM
Tomte
Pengar
Mjöl
Vetenskapsman
Relativitetsteorin
Elektron