Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Smärtsam amning'

Smärtsam amning

Smärta i bröst/bröstvårta vid amning har olika orsaker. Att hitta orsaken till smärtan i bröstet är viktigt och det är först när man vet varför det gör ont som man har möjlighet att avhjälpa smärtan på rätt sätt.

Den vanligaste typen av smärta är den som många känner i början av varje amning men som är snabbt övergående. Sådan smärta är vanligast när man är ovan eller i början av sitt ammande. Den anses bero på en krampartad sammandragning av muskulaturen i mjölkgångarna. Krampsmärtan förstärks om bröstvårtan är inflammerad och nött. Sådan smärta-som släpper efter några sekunders ammande- är ofarlig. Om man däremot har ont i bröstet under hela amningen och/eller emellan amningarna är det ett tecken på att något är fel.

Såriga bröstvårtor

Sår på bröstvårtorna är ett av de vanligare bekymren. Oftast uppkommer såren p.g.a. barnet greppar felaktigt om bröstvårtan. Det är viktigt att man i början kontrollerar att barnet har ett bra tag. Läs gärna sidan läge/teknik. Om det har blivit sår på bröstvårtan är det extra angeläget att man är ren om händerna när man rör vid bröstvårtan. Man skall emmelertid aldrig tvätta bröstvårtorna med tvål och vatten eftersom huden då blir torr och spricker. Efter amning, kan man smörja bröstvårtan med lite bröstmjölk och låta torka.

Om smärtan är så svår att det inte går att amma så måste man mjölka ur det såriga bröstet med bröstpump eller handmjölka ur mjölken. Det är då viktigt att man tömmer bröstet ordentligt annars är det lätt att det blir en mjölkstockning i stället. Det är inte farligt för barnet att amma även om det skulle komma lite blod från bröstvårtan.

Infekterade sår

En sårig bröstvårta bör läka på några dagar om barnet har rätt tag. Om såret ej läker och det istället blir kladdigt/varigt har man fått ett infekterat sår. Då är det viktigt få rätt behandling eftersom det annars kan vandra bakterier vidare in i bröstet.Detta leder till inflammerade svullna mjölkgångar som hindrar mjölken att tömmas, dvs. mjölkstockning riskeras. Instängd mjölk är ett perfekt underlag för bakterier att snabbt föröka sig och nästa steg blir alltså ett ömmande hårt rodnat och varmt parti i bröstets ytterområde (Mastit/bröstabscess).

Den vanligaste behandlingen vid en ytlig infektion på bröstvårtan är att smörja med Fucidinsalva (receptbelagd), som innehåller antibiotika. I svårare fall där mamman är mer allmänpåverkad med bl.a. feber kan man behöva ta antibiotika i tablettform.

SvampinfektionFörutom svår smärta (beskrivs ofta som brännande), vid amning brukar man kunna se ovanligt röda och lätt svullna bröstvårtor. ibland upplevs klåda på bröstvårtan. Många gånger kan man då också se att barnet har en vit beläggning på tungan eller i munhålan (s.k. "torsk").

Vid svampinfektion behöver bröstvårtan behandlas med en speciell svampdödande kräm, Mycostatinkräm (receptbelagd), för bröstvårtan och även barnet behöver behandlas lokalt i munnen med Mycostatin droppar.

I vissa fall händer det att smärtan beror på en kombination av bakterier och svamp på bröstvårtan och man kan då behöva behandla med både Fucidin salva och Mycostatinkräm.

Raynauds fenomen och "White nipple syndrome"

bröstvårtorna vitnar och kan ibland övergå till lilarött eller nästan blått. Orsaken sägs vara en överretbarhet i blodkärlen eller en dålig blodcirkulation i bröstvårtan. Blodkärlen drar sig samman och blodet rinner inte ut i bröstvårtan, vilket leder till svår smärta vid amning.

Det man kan göra är att undvika kyla, stress och koffein. Rökare bör sluta röka. Det är också bra att dricka något varmt, gärna svart te vilket innehåller ett kärlvidgande ämne, teofyllin. Pröva gärna att lägga en ljummen tepåse direkt mot bröstvårtan en stund före (och efter) amningen. Detta är bra mot såväl otillräcklig genomblödning som ev. för läkning av hudsprickor och sår.

Se också:

  • Sugsvårigheter
  • Smärtsam amning
  • Mjölkstockning
  • Mastit

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 4+2

Intresserad av fler artiklar?

Vojvodina
Shema
Mobilisera
Ententen
Östfronten mirakel första världskriget
Östfronten mirakel andra världskriget
A1
A2
A5

Senaste sökningarna

etiker har fått 1120 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-25 23:07:19.

008 har fått 1007 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-25 23:01:18.

musa har fått 1194 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-25 22:52:39.

anders nyström har fått 723 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-25 22:37:52.

tk har fått 1229 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-25 22:30:54.

proton har fått 1329 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-25 22:25:26.

Fredrik Jahn har fått 1003 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-25 22:24:25.

emission har fått 1199 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-25 22:19:50.

hemgift har fått 1144 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-25 22:15:14.

symaskin har fått 1590 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-25 22:08:22.

grilla har fått 1487 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-25 21:35:32.

erlang har fått 1168 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-25 21:34:09.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.23 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.