Sko
Innehåll- 1. Fotbeklädnad - 2. Verb - 3. Sko gård1. Fotbeklädnad
En sko är ett klädesplagg som bärs på foten och som är mindre än en känga eller stövel, men kraftigare än en toffel, mockasin eller sockeplast. Tillsammans kallas alla sådana klädesplagg för skodon.
Att gå med skor som gör ont är bland det värsta en fri människa kan råka ut för. Strof 126 i Havamal i den poetiska Eddan ges rådet att man inte ska vara skomakare åt någon annan än sig själv, för att undvika att skaffa sig ovänner. Trots detta är skomakare ett av de äldsta yrkena, och en sådan både gör och lagar skor åt andra. Den industriella fabrikationen av skor påbörjades i Sverige i mitten av 1800-talet genom partiskomakeriet, där en handlare lade beställningar på ett visst antal skor av viss storlek hos olika skomakare, och sedan köpte upp dessa och sålde dem i städerna. Örebro och Kumla var Sveriges viktigaste skostäder, där stora industrier växte fram i slutet av 1800-talet. Från 1950-talet ökade importen och den svenska skotillverkningen minskade i betydelse.
Det finns idag många och förvirrande mått på skostorlek. De inblandade materialen och användningsområdet gör måtten extra opålitliga, t.ex. är bowlingskor av okänd anledning konsekvent märka 5 storlekar för lågt, se skostorlek.
Även det skyddande järnbeslaget på hästens hov kallas sko, se hästsko.
Även gummifoten eller liknande skydd på ett stolsben eller en promenadkäpp kan kallas sko eller doppsko.
Källor
- i uggleupplagan av Nordisk familjebok, tjugofemte bandet, 1917
Skomärken i urval:
- Adidas
- Aristokrat
- Bata
- Ecco
- Oscaria - av Oscar Åqvists skofabriker i Örebro
- Puma
- Senator
Se även:
- Skomakare
- Skomakare-Källaren
- Skomakareämbetet
- Skostorlek
2. Verb
Att sko sig är att förse sig själv med skor, och i överförd bemärkelese att tjäna pengar utöver sitt dagliga levebröd.Man kan sko sig på någons olycka, bringa hämsko på någon.
3. Sko gård
Frälsegård från medeltiden, känt bl.a. från Knut Långe till Sko, kallas idag Skokloster. Det ligger i Håbo kommun, Uppsala Län vid Skofjärden (en vik av Mälaren).- i Beskrifning öfver Upsala län (1850) av Wilhelm Tham hos Projekt Runeberg
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
ITunes Music StoreLeviticus
Numeri
Pär Blomkvist
Pär Cederqvist
Pär Rittsel
Skär
Parentes
10 orsaker mot att päron är bättre än äpplen