Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Skånes huvudstad'

Skånes huvudstad

Har orsakat en del problem. När de två skånska länen under 1990-talet slogs ihop bråkades det en hel del om vilken somskulle bli residensstad och vilken som skulle bli huvudstad för planerade Region Skåne.

Första förslaget var att Kristianstad skulle bli residensstad men efter mycket klagomål från Malmös politiker bytte man och lät Malmö bli residensstad. Istället fick Kristianstad bli centrum för Region Skåne.

I och med att länsstyrelsen är statens representant och Region Skåne är Skånes egna folkvalda självstyrelseorgan är Kristianstad huvudstad över Skåne.

Statusen som huvudstad innebär för Kristianstads räkning att regionfullmäktige och regionstyrelse sammanträder i staden samt att Region Skåne flaggar med den Skåneländska flaggan i Kristianstad. Utöver det har Region Skåne Skånehuset i Kristianstad.

Kristianstadsbladet har slogan:tidningen i Skånes huvudstad

Se även:

  • Skånes mentala huvudstad
Så landshövdingen finns i Malmö, medan länsstyrelsen och landstingsfullmäktige(*) finns i Kristianstad? /DewilNej. Landshövdingen och Länsstyrelsen residerar i Malmö. Skånes motsvarighet till Landstingsfullmäktige och Landstingsstyrelse, Regionfullmäktige och Regionstyrelse är baserade i Kristianstad. --Aron Boström

(*) Tills någon har gett en tillfredsställande förklaring av vad som skiljer en s.k. "region" från ett landsting så kallar jag det landsting.

FAQen på http://www.skane.se/default.asp?id=2254 gör ett försök att förklara skillnaden. --Magnus Bäck

Uppslagsordet om Region Skåne ger vissa förklaring på skillnaden mellan ett landsting och den här avsedda betydelsen av region. --Aron Boström

För att inte fler ska missförstå så har länsstyrelsen inget med en region eller ett landsting att göra, landsting leds av en landstingsstyrelse. Misstänker att det är ofta det blandas ihop.

/Personlig syn på saken:Kristianstad grundades tidigt 1600-tal. Malmö grundades under tidig medeltid. Kristianstad är en stad som alltid har levt på den offentliga sektorn, med militärer, länsstyrelse och landsting osv. Malmö var arbetarnas stad, men hade likväl en starkt näringsliv trots att företagen och fabrikerna var stora. Att kalla Skånes fjärde största stad för "Skånes huvudstad" är enligt mig ett skämt som dessutom saknar historisk förankring, då danskarna grundade staden som ersättningsstad för Åhus och Vä och som ett administrativt centrum för nordöstra Skåne men inte hela landskapet. Enligt mig så har historiskt sett endast Malmö eller Lund (kanske rentav Uppåkra?) rätt att titulera sig som "Skånes huvudstad". Kristianstad är och har alltid varit en provinsiell stad.Historiskt sett har endast Lund den rätten. Men nu är det faktiskt så att där parlament och regering har sitt säte, det är huvudstaden - och det är Kristianstad. Oavsett vad man tycker om det. Stockholm är Sveriges huvudstad, inte för att det är stort och betydelsefullt, utan pga avv riksdag, regering och kung har sitt säte där. Kristianstad är Skånes huvudstad, så enkelt är det. Skånes mentala huvudstad är dock en helt annan femma - det är ju byen.

Äh, vi bygger ett nytt skånskt parlament och länsstyrelse ute i Uppåkra. Detta är ju historiskt om något och så blir alla nöjda och glada.

Må så vara, men då ligger huvudstaden i Staffanstorp, mig veterligt har den orten inte någon längre historia på nacken. Men jag har ett gyllene förslag; lägg huvudstaden på södra området på Sankt Lars. Denna del ligger i princip i Uppåkra - det är bara tvärsöver en väg - men i Lunds kommun och inom Lunds stad.

För er som inte känner till det, Lunds tätorts bebyggelse når i dessa delar av kommunen i des bokstavliga mening ända fram till gränsen.

Någon som inte kan det här med skillnad på länsstyrelse och region? Residensstad (länsstyrelse och landshövding) är Malmö medan huvustad (regionparlament och regionstyrelse) är Kristianstad. Punkt, låt oss inte hålla på att strida politiskt om det längre.

/Kistianstad fick som de ville av regionalpolitiska skäl. "Det är så synd om oss för att vi ligger så långt bortifrån Malmö så därför skall vi minsann ha något" Nog för att Kristianstad bara levt på offentlig sektor igenom hela stadens historia, finns ingen tradition av privat företagand. Inte så konstigt då att staden pekades ut som en av Sveriges mest sårbara arbetsmarknader i Sydnytt för ett tag sedan.

Någon som är avundsjuk? Faktiskt är att Kristianstad och regeringen inte ville att Kristianstad skulle blir huvudstad, tänkt var att det var länsstyrelsen och landshövdingen som skulle husera i Kristianstad och att självstyrets huvudstad skulle husera i Malmö efter länssammanslagningen. Men då gnällde Malmö till och fick länsstyrelse och landshövding och som en kompromiss blev Kristianstad huvudstad i stället. //Villbattingen

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 1+6

Intresserad av fler artiklar?

Heliga Trefaldighetskyrkan
Kristianstad centralstation
Restauranger i Kristianstad
Turning torso
Kockumskranen
IFK Malmö
Stormarknad
Bulltofta
Yttre Ringvägen

Senaste sökningarna

aftonbladet har fått 946 sökningar. Den senaste gjordes 2020-07-15 00:27:04.

taskig har fått 1051 sökningar. Den senaste gjordes 2020-07-15 00:24:16.

bakljus har fått 1115 sökningar. Den senaste gjordes 2020-07-15 00:24:14.

slumptalstabell har fått 1885 sökningar. Den senaste gjordes 2020-07-15 00:22:16.

billy idol har fått 1192 sökningar. Den senaste gjordes 2020-07-15 00:17:33.

Riga har fått 1357 sökningar. Den senaste gjordes 2020-07-15 00:13:30.

molar har fått 961 sökningar. Den senaste gjordes 2020-07-15 00:07:35.

musume har fått 961 sökningar. Den senaste gjordes 2020-07-15 00:02:30.

kordit har fått 960 sökningar. Den senaste gjordes 2020-07-15 00:00:21.

autokrati har fått 1025 sökningar. Den senaste gjordes 2020-07-14 23:58:06.

mitokondrie har fått 1304 sökningar. Den senaste gjordes 2020-07-14 23:56:37.

slampa har fått 1087 sökningar. Den senaste gjordes 2020-07-14 23:54:41.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.22 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.