Skånemejerier ekologisk gammaldags mjölk
Skånemejerier ekologisk gammaldags mjölkSkånemejeriers ekologiska gammaldags mjölk är en lågpastöriserad mjölk med naturlig fetthalt som varierar mellan 3,8 och 4,5 %. Gammaldags mjölk är ej homogeniserad, mjölken får ett lager grädde på toppen om man låter den stå lugnt en stund.
Mjölken är producerad på KRAV-märkta gårdar. Gammaldags mjölk säljs i gröna/vita förpackningar på 1 liter.
Näringsvärde Fett 3,8% - 4,5% Energivärde 300kJ Energivärde 70kcal Kolhydrater- Totalt 5g Vitamin A 34µg Vitamin D 0,03µg Vitamin B2 - Riboflavin 0,18mg Vitamin B12 - Kobalamin 0,45µg Kalcium 117mg
Är detta landets fetaste mjölk som är tillgänglig för vanliga konsumenter?
Hört talas om Vispgrädde? ;-) Fetare mjölk är grädde. Så svaret är både ja och nej.Nej grädde och mjölk är inte samma sak - de har olika kemiska strukturer och är olika saker som dock kommer från samma ställe.Jo, det är sant... Korkat av mig. Men jag har för mig att man vid mjölkprocessen producerar mjölk med olika fetthalt bara genom att blanda i olika mycket grädde. Har jag fel?
Olika kemiska strukturer?? Hur menar du då?
Mjölk och grädde är två olika "ämnen" - blandas de flyter skitas de och grädden flyter upp till ytan. Grädde och mjölk måste behandlas på olika vis; framförallt är det pastöriseringen som är totalt olika för mjölk resp. grädde. För att åstadkomma mjölk med olika fetthalt separerar man mjölken och grädden och blandar sedan i fett i mjölken. Åtm. förr var det i Sverige vanligt att man blandade i kokosfett - grädden var för dyrbar eftersom den kan säljas till ett mycket högre pris. Hur man gör nu vet jag inte, men man blandar fortfarande i någon form av fett efter reningsprocesserna är färdiga.
Det hela låter mycket märkligt. Vad är det för "totalt olika" pastörisering du talar om? Har du någon källa? Skiktning sker i alla mjölkprodukter som inte är homogeniserade. Om du blandar mellanmjölk med matlagningsgrädde sker exempelvis ingen skiktning. Något kokosfett lär du heller knappast hitta i mjölken. Vad jag har kunnat utläsa från mjölkfrämjandets hemsida är enda skillnaden mellan mjölk från grädde innehållet av mjölkfett (och i fettet lösta vitaminer). Efter separeringen återblandas komponenterna i olika proportioner för att få olika fetthalt. Om fetthalten är över 12% kallas produkten grädde, annars mjölk. Det handlar således inte om olika "ämnen" eller "kemiska strukturer", utan om en godtyckligt vald språklig konvention.
Mjölken "skummas" innan pastörisering eftersom det inte går att pastörisera samtidigt.
Samtidigt som vad? Kan du förklara lite utförligare vad du menar, eller har du någon källa som förklarar skillnaden?
Jag har för mig att man först skiljer grädde och mjölk åt (separera), därefter bestämmer man fetthalt genom att hälla tillbaka olika mycket grädde (standardisera) för att sedan homogenisera mjölken så inte grädden flyter upp till ytan. Huruvida grädde och mjölk är olika kemiska substanser är jag osäker. Någon kemist borde skriva mer om hur man producerar mjölk.
Jag skulle gissa på att Arla eller Miklos "gammaldags mjölk" har en ngt högre fetthalt eftersom det är vanligare med SLB, som har låga halter, i södra Sverige än i norr. Fetast mjölk har SJB.
Jag vet bara att Arla har samma fetthalter som Skånemejerier Gammaldags mjölk. Följande är saxat från Mjölkfrämjandet:I det svenska sortimentet ingår mjölk med olika fetthalter. Så kallad standardmjölk 3 %, mellanmjölk 1,5 %, lättmjölk 0,5 % samt minimjölk 0,1 %. Lokala varianter förekommer, t ex Gammaldags mjölk med naturlig fetthalt ca 4,3 % samt ekologiskt producerad mjölk i olika fetthalter.Alltså är gammaldags mjölk mjölk med naturlig fetthalt. Således skulle jag gissa att det är den fetaste mjölken som finns naturligt. Men sen vet jag inte vad man kan framställa i laboratorier. I dagens värld som mer inriktar sig på functional food verkar det dock inte finnas tillräckligt stort intresse för fetare produkter.Det lustiga är att pastöriserad mjölk inte innehåller någon grädde alls, den tillsätts i efterhand eftersom mjölk och grädde måste pastöriseras på olika vis. Annars är väl Sverige rätt unikt i Europa om att ha "standardmjölk" på 3% - i övriga EU ska det innehålla 3,5% för att få kallas mjölk tror jag - annars är det lättmjölk eller mellanmjölk eller något liknande.Det har du rätt i! Märkligt. Lättmjölk brukar kallas avfettad mjölk (0,1%) och halvavfettad mjölk (1,5%) i vissa länder på kontinenten.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
InterneringComdex
Exponova
Accinity
Autodesk
Autonomy
Carmenta
Clavister
Columbitech