Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Sigurd Wallén'

Sigurd Wallén

Sigurd Wallén, regissör, skådespelare, manusförfattare (sök IMDb, Projekt Runeberg)

  • född den 1 september 1884 i Husbykvarn, Tierp, Uppland (Sigurd Richard Engelbrekt Wallén)
  • död den 20 mars 1947 i Stockholm

Wallén växte upp i Stockholm och påbörjade sin skådespelarbana i början av 1900-talet. Till huvudstaden hade han egentligen kommit för att läsa till präst. Han studerade på Elin Svenssons teaterskola. På 1910-talet började han synas på film, då i mindre roller t. ex. som dräng i Victor Sjöströms Berg-Ejvind och hans hustru. Han började regissera filmer på 1930-talet och spelade vid det här laget i många filmer. Hans filmer utspelade sig ofta i arbetarklassen, och han själv spelade ofta hederlig och hårt jobbande arbetare.

Han var också expert på kluriga och finurliga gamla gubbar som han spelade särskilt mot slutet av sin karriär, två exempel där han spelar en sådan roll med skärpa är i Pojkarna på Storholmen (1932), och hans sista film Saltstänk och krutgubbar (1946). En roll som också blev mycket starkt förknippad med honom var hans huvudroll i Karl Fredrik regerar (år1934). Även om han mest spelade "rejäla" typer klarade han även av att spela osympatiska roller. I 1935 års filmversion av Swedenhielms spelar han procentaren Ericson, och i melodramen Ett brott en otrevlig narkoman.

Sigurd Wallén var aktiv och övertygad socialdemokrat.

Filmografi i urval

  • Blott en dröm (1911)
  • Systrarna (1912)
  • Kal Napoleon Kalssons bondtur (1915)
  • Berg-Ejvind och hans hustru (1918)
  • Hans Nåds testamente (1919)
  • Friaren från landsvägen (1923)
  • Fridas visor (1930)
  • Brokiga blad (1931)
  • Skepparkärlek (1931)
  • Röda dagen (1931)
  • Hans livs match (1932)
  • Kärlek och kassabrist (1932)
  • Lyckans gullgossar (1932)
  • Pojkarna på Storholmen (1932)
  • Vi som går köksvägen (1932)
  • Pettersson & Bendel (1933)
  • Giftasvuxna döttrar (1933)
  • Bomans pojke (1933)
  • Karl Fredrik regerar (1934)
  • Pettersson - Sverige (1934)
  • Ebberöds bank (1935)
  • Munkbrogreven (1935)
  • Smålänningar (1935)
  • Swedenhielms (1935)
  • Kärlek efter noter (1935)
  • Alla tiders Karlsson (1936)
  • Bombi Bitt och jag (1936)
  • Familjen Andersson (1937)
  • Konflikt (1937)
  • Vi går landsvägen (1937)
  • En kvinnas ansikte (1938)
  • Med folket för fosterlandet (1938)
  • Du gamla du fria (1938)
  • Två år i varje klass (1938)
  • Sigge Nilsson och jag (1938)
  • Adolf i eld och lågor (1939)
  • Sjöcharmörer (1939)
  • Mot nya tider (1939)
  • Ett brott (1940)
  • Juninatten (1940)
  • Stora famnen (1940)
  • ... som en tjuv om natten (1940)
  • Karl för sin hatt (1940)
  • Kronans käcka gossar (1940)
  • Karusellen går... (1940)
  • En fattig miljonär (1941)
  • Livet går vidare (1941)
  • Nygifta (1941)
  • Rospiggar (1942)
  • Det är min musik (1942)
  • Flickan är ett fynd (1943)
  • Natt i hamn (1943)
  • Kvinnor i fångenskap (1943)
  • I mörkaste Småland (1943)
  • Vår herre luggar Johansson (1944)
  • Hemsöborna (1944)
  • Släkten är bäst (1944)
  • Änkeman Jarl (1945)
  • Brott och straff, (1945)
  • Skeppar Jansson (1945)
  • När ängarna blommar (1946)
  • Saltstänk och krutgubbar (1946)

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 5+0

Intresserad av fler artiklar?

Pryl
Glasfiberarmerad plast
Svenska Seglarförbundet
Inombordsmotor
Klassregler
Glasfiberarmerad plast
Evangelium
4 oktober
Paradiset

Senaste sökningarna

rinkebysvenska har fått 3923 sökningar. Den senaste gjordes 2020-02-26 20:13:55.

kemisk energi har fått 1274 sökningar. Den senaste gjordes 2020-02-26 20:11:42.

mutkolv har fått 1071 sökningar. Den senaste gjordes 2020-02-26 20:11:25.

rullmaskin har fått 864 sökningar. Den senaste gjordes 2020-02-26 20:10:30.

logaritm har fått 1257 sökningar. Den senaste gjordes 2020-02-26 20:09:08.

kuk har fått 2201 sökningar. Den senaste gjordes 2020-02-26 20:08:19.

lecce har fått 999 sökningar. Den senaste gjordes 2020-02-26 20:07:13.

ras har fått 1132 sökningar. Den senaste gjordes 2020-02-26 20:02:46.

utskott har fått 1357 sökningar. Den senaste gjordes 2020-02-26 19:57:47.

dialekter har fått 1328 sökningar. Den senaste gjordes 2020-02-26 19:57:25.

t har fått 1391 sökningar. Den senaste gjordes 2020-02-26 19:56:15.

nomad har fått 1142 sökningar. Den senaste gjordes 2020-02-26 19:45:45.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.12 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.