Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Sevesodirektivet'

Sevesodirektivet

Sevesodirektivet är ett direktiv som tillkom med anledning av de stora kemikalieolyckorna viddels Flixborough i Storbritannien 1974 där cyklohexan läckte ut och 28 människor dog i den explosion och brand som utbröt som följd av detta. Den andra som gett direktivet dess namn vargasolyckansom inträffade i Seveso i Italien 1976. Där var det utsläpp av dioxin spred sig då över en yta på ungefär 25kvadratkilometer och mer än 600 människor måste evakueras och c.a 2000 fick behandlas för dioxinförgiftning. Området var sedan obeboeligt i många år framöver.

Med anledning av detta antogEuroparådet och Europaparlamentet 1982 Seveso I-direktivet för att begränsa följderna av liknande olyckor vidvissa industrier. Då flera stora olyckor trots detta inträffade under kommande år, reviderades direktivet två gånger 1987 samt 1988.Detta för att även kunna förebygga och begränsa följderna av olyckor med anledning av farliga ämnen.

1994 presenterade EU-kommissionen ett förslag till ett nytt direktiv för Europarådet och Europaparlamentet, det som sedan blev Seveso II-direktivet.Detta direktiv trädde i kraft den 3 februari 1997 och skulle senast den 3 februari 1999 överföras till nationell lagstiftning. Vid det senare datumet upphörde samtidigt Seveso I-direktivet att gälla. I Sverige har Räddningsverket, Naturvårdsverket och Arbetsmiljöverket ansvaret för att svensk lagstiftning följs. Tillsynen ansvarar Länsstyrelsens miljöenhet och Arbetsmiljöinspektionen för.

Se även:

  • Kemiföretag
  • kemikalieolycka
  • VMA
  • katastrof, miljökatastrof

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 6+6

Intresserad av fler artiklar?

Hyss
Spark
Filibussen
Gunnar Wetterberg
Bo R Holmberg
Gåshaga brygga
Stockholm Östra
Återvändsgränd
Säldöden

Senaste sökningarna

dominans har fått 1095 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-01 16:33:41.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.44 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.